Písek ze Sahary

Z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10 s ohledem na přechod saharského písku byla vyhlášena smogová situace v Kraji Vysočina a Jihočeském do odvolání. Večer se varování rozšířilo pro oblasti Třinecka, Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka a pro Brno v Jihomoravském kraji.

Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat. Zároveň je možné, že se bude územní platnost smogové situace rozšiřovat o další kraje. Jak ukazuje nejnovější mapa koncentrací částic PM10, zvýšené jsou nyní hodnoty koncentrací na celém našem území. Saharský písek se na našem území může pohybovat až do pondělí. Zítra se očekávají projevy zejména na Moravě, ve vyšší míře na jihu našeho území, uvedl ČHMÚ.

ČHMÚ doporučuje sledovat aktuální koncentrace znečišťujících látek na webu a pokud budou hodnoty ve Vašem okolí vysoké, řídit se doporučeními, zejména pak náchylné skupiny obyvatel (lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, senioři a malé děti).

Nedoporučuje se venku podnikat zvýšenou fyzickou zátěž a pro cestování využít hromadnou dopravu před auty.

Ideálně vyrazte na Šumavu, kde je situace lepší.