Smutný začátek rallye sezóny

Déšť, vítr, sníh a mráz, to vše se střídalo o víkendu 19 – 21. dubna. Víkend byl zasvěcený fanouškům motosportu. Diváci i jezdci byli natěšení na závodění po dlouhé zimní přestávce, kdy v Čechách závody nejsou. Klatovské náměstí v pátek bylo plné nejen občerstvením a reklamních předmětů PAMK Klatovy, ale hlavně fanoušků, kteří se chtěli setkat se svými favority.

Jako první se objevilo na startovní rampě Porsche 911 s číslem jedna s maďarskou posádkou. Ještě pár fotek pro novináře a Historic rallye Vltava, již 32 ročník, odstartovalo. Jezdci se těšili na rychlostní zkoušky, které jim ještě ten den v okolí Klatov začínaly. Posádek bylo přihlášeno víc jak devadesát, ale někteří se ze závodů omluvili a tak jich ve skutečnosti startovalo méně. Po absolvování prvních kilometrů ale odpadávali i další závodníci, buď z důvodu stávky motoru, nebo jiného problému s autem a nakonec i několika nehod. Velmi vážná se stala posádce Posche 911 s číslem 8, které nezvládlo zatáčku, zadní částí narazilo do stromu a v autě se velmi vážně zranila rakouská posádka, Putz, Putzová, kterou vrtulník eskortoval do Plzeňské nemocnice. Všichni drželi a stále drží palce, aby byli v pořádku.

V Klatovech mezitím pokračoval slavnostní start. Po přestávce nastoupili jezdci Rallye Šumava, již 58 ročníku této soutěže. Startovali od nejvyššího čísla a posledních jedenáct, až k číslu jedna, bylo těch největších favoritů. Pech, Kopecký, Mareš a další pronesli pár slov a sršeli dobrou náladou.

Sobotní ráno zahájila rychlostní zkouška Strážovská, kterou opět zahájili historici. Po 11 hodině se objevil první vůz Rallye Šumava, fanoušky zvaná vostrá, soudobá auta. Tato mají velkou popularitu a každý má svého oblíbence. První projetá auta byla již dávno na dalších RZ v Keplích, kde posádky bojovali se sněhem, posleze na RZ Velhartická, kde je čekal vítr, bláto a déšť se sněhem. Bohužel, mezitím se na Strážovské zkoušce stalo další neštěstí. Čeští závodníci, manželé Krejčíkovi s vozem Subaru a číslem 55, vylétli z trati do pole a opět byl přivolán vrtulník letecké záchrané služby.

Po dojetí zkoušek z Keplí a Velhartic se všichni dozvěděli smutnou zprávu, že navigátorka Alena Krejčíková z Janovic nad Úhlavou svým zraněním v nemocnici i přes úsilí lékařů podlehla. Velmi nešťastný začátek rallye sezóny všechny zasáhl natolik, že po domluvě jezdců s organizátory byla soutěž zrušena, výsledky anulovány.

Je to krásný, ale velmi nebezpečný sport a každého, kdo mu fandí, zasáhne takováto nešťastná událost. Nezbývá, než pozůstalým popřát upřímnou soustrast a doufat, že se již nic dalšího při závodech nestane.

Marie Bubeníková