Návštěva plzeňského pivovaru Pilsner Urquell

   Dne 7. 5. se žáci závěrečných ročníků zúčastnili školní exkurze v pivovaru Pilsner Urquell. Do Plzně nás odvezla firma Švarctrans, s.r.o.
   Na začátku exkurze nás přivítala průvodkyně, která se nám věnovala po celou dobu naší téměř dvouhodinové prohlídky. Z nádvoří pivovaru nás nejprve autobus odvezl do stáčírny, která je jednou z nejmodernějších v Evropě. Poté jsme vstoupili do největšího osobního výtahu v ČR (s přepravní kapacitou 72 osob), který nás vyvezl k unikátnímu panoramatickému kinu. V krátkém filmu jsme se seznámili s tajemstvím výroby piva Pilsner Urquell.
   Následovala prohlídka historických varných nádob z roku 1931. Poté jsme navštívili pivovarské sklepy, které jsou dlouhé 9 kilometrů, a dozvěděli jsme se, na co se používá spilečná káď a čemu se říká „pivní deka“. Plzeňský Prazdroj dodnes v těchto prostorách vyrábí část své produkce jako za dob prvního sládka Josefa Grolla – kvašením v otevřených kádích a zráním v dubových sudech. Na závěr naší cesty podzemím pivovaru jsme měli možnost odpovědět na zadané otázky a žáci si do historické kovové vany mohli vhodit minci pro štěstí – těm, kterým se podařilo vhodit minci přímo do odpustkového otvoru, bylo předpovězeno narození syna, a tak žáci házeli a házeli…
   Poutavou formou jsme se seznámili s historií piva, které se zde začalo vařit již v roce 1842 a které se stále vyrábí z kvalitních českých surovin a stejným originálním postupem. Dozvěděli jsme se též mnoho informací, které se týkají ekonomické stránky – například do kolika zemí pivovar exportuje, zda je firma v zisku, stagnaci či úpadku, jak je pro nabízené produkty důležitá reklama, jaký je sponzoring podniku, též jsme zhlédli portfolio všech nabízených alko i nealko produktů a ještě mnoho dalšího.
   Prohlídka tohoto věhlasného pivovaru se pyšní oceněním za nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu v Evropě za rok 2024, které bylo získáno v rámci prestižní mezinárodní soutěže World Travel Awards. A my musíme souhlasit s tím, že exkurze byla velmi zajímavá. Odjížděli jsme obohaceni o mnoho nových poznatků a se zakoupenými reklamními předměty jsme se vraceli zpět.

Renata Krejčí
učitelka