Středa přinesla ojediněle letní teploty

Víkendové počasí přineslo proměnlivé počasí, v sobotu se vyskytly během dne přeháňky, které postupně ustávaly a oblačnost ubývala. Noc na neděli byla chladná, v mrazových kotlinách klesly teploty až k -4°C. Neděle byla již beze srážek, obloha však zůstala po většinu dne oblačná.

 

Od pondělí do středy převažovalo slunečné počasí, příliv teplého vzduchu vyvrcholil ve středu, kdy teploty ojediněle překročily i hranici 25°C. Letní den zaznamenala stanice Přísečná u Českého Krumlova, Husinec, dále Vimperk s maximem 25,3°C, Prachatice 26,4°C a Čkyně 25,5°C. Volary zaznamenaly maximum 24,6°C, ráno zde však bylo s minimem 1,1°C nejchladnějším z celé republiky.

 

Čtvrtek však od ranních hodin přináší již zcela jiné počasí, obloha je skoro zatažená, během dne se především v horských oblastech můžou vyskytnout přeháňky. K tomu povane čerstvý vítr na hřebenech až s nárazy až kolem 80 km/hod. Teploty nepřekročí 16°C. Na svátek Sv. Václava nás čeká polojasná až oblačná obloha, k večeru se zatáhne a postupně se vyskytnou přeháňky či občasný déšť. Teploty nás moc nepotěší, budou se pohybovat kolem 15°C. Sobotní obloha bude skoro zatažená s přeháňkami či občasným  deštěm a teplotami opět kolem 15°C. V neděli se počasí vylepší, srážky se neočekávají, bude polojasno až oblačno a teploty nepatrně vyšší, kolem 16°C.

 

Zlepšení počasí předpovídají meteorologové na počátek příštího týdne, kdy bude převážně polojasno, srážky se ukážou jen ojediněle, ráno a dopoledne budou ale četné mlhy nebo nízká oblačnost, které se však rozpustí. Teploty v polovině pracovního týdne mají dle předpovědních modelů překročit hranici 20°C.

 

(ir)

 

Pohled ze Svatoboru 22. září
Podzim u Českých Žlebů 23. září
Podzim u Českých Žlebů 23. září
Louky u Volar 25. září