koupaliste

Město žádá o dotaci na bazén

Velké otazníky stojí před vedením města Vimperk v souvislosti s provozováním bazénů ve městě. Jednu jistotu zatím mají, a to časovou. Do 7.listopadu musí být podána žádost o dotaci.

 

koupaliste
Letní sezona v letním areálu skončila. Jak uvedla místostarostka Jaroslava Martanová, do areálu si našlo cestu přes pět tisíc návštěvníků (především turistů), což je zhruba o tisícovku více než v minulých letech. Další číslo už tak optimistické není, navíc nesouvisí se zvýšeným zájmem o koupání, ale na vině je katastrofální stav bazénových van a rozvodů vody a tím pádem velké úniky vody. Už tak vysoké náklady na dopouštění vody se tento rok ještě zvýšily.

 

 

Další nepříjemnost vyslechlo vedení města od hygieniků, kteří už po několik let udělili výjimku bazén provozovat. “Bylo nám sděleno, že je malá pravděpodobnost, že bychom dostali výjimku i pro příští rok,” uvádí další Jobovu zvěst Jaroslava Martanová. “A případné opravy nutné k zajištění provozu by nebyly v řádu desetisiců, ale daleko vyšší,” upozorňuje místostarostka.

 

 

Vedení města se nyní snažit uspět se žádostí o dotaci na zcela nový areál vodních sportů. Zastupitelé na jaře rozhodli plánované jeho vybudování rozdělit do několika etap, aby existovala větší naděje uspět v žádostech o dotaci. Nejprve by měl být vybudován otevřený bazén, v další etapě je přáním ho přeměnit na krytý a ve finále projektant navrhuje vybudování venkovního bazénu. Jak informovala místostarostka Jaroslava Martanová, v současné době se na radnici zpracovávají podklady pro podání žádosti o dotaci v regionálním operačním programu na 1.etapu (vybudování otevřeného bazénu, odkanalizování areálu a výstavba základové desky pro budoucí zázemí krytého bazénu), aby se stihl termín uzávěrky přihlášek do 7.listopadu. Odhadovaná částka na první část se pohybuje mezi 25 a 30 miliony, přičemž dotace by měla pokrýt zhruba čtyři pětiny nákladů.

 

 

Složité rozhodování, co s dosluhujícím areálem bude, pak čeká zastupitele, když město se žádostí o dotaci neuspěje. “Musíme stanovit, jak budeme postupovat v případě, když dotaci obdržíme, a jak budeme postupovat v případě neúspěchu,” říká Jaroslava Martanová. Podle jejích slov nelze čekat na výsledek z ROPu a řešit stav letního areálu až před letní sezonou, ale daleko dříve, proto by se mělo jednat o areálu už na listopadovém zastupitelstvu.

 

 

 

Josef RYCHTÁŘ