Čkyňský kameník je hrdý, že jeho práci budou hodnotit i další generace

Stejně dobře jako z nepodajného kamene umě vyrábí kamenné sloupky či hmožře, dává dohromady i libozvučné verše.

Kamenné křížky, kapličky a boží muka jsem opravoval po celém Vimpersku. Jejich opravu beru jako určité poselství všem příštím generacím,“ uvádí Richard Vondrášek. Za odměnu a na počest portálu sumava.eu složil všem redaktorům oslavnou báseň, kterou naleznete na konci článku.

 

Mistře Richarde, vy jste člověk, který se nezastaví od ráno do večera. Na čem teď právě pracujete?

Pracuji na více zakázkách. Nejhlavnější, nebo spíš veliká zakázka, je kamenná zeď s kamennými sloupky v obci Chvalšovice.

 

Často se objevujete na různých řemeslných trzích, středověkých slavnostech, kde vás můžeme vidět v následujících měsících tohoto roku?

V následujících měsících už toho moc není. Snad až o adventních trzích. Vždy záleží na tom, které obce nebo města mě osloví.

Nedávno jste se přestěhoval do nové dílny v Bohumilicích, kde máte i prodejnu. Když k vám přijedu jako zákazník, co všechno mi můžete nabídnout?

Ano, prodejna je otevřena v Bohumilicích nedaleko jízdárny již tři měsíce v úterý a ve čtvrtek od 9.00 do 17.00, nebo podle domluvy na telefonu – 777 245 586. Zákazníci si zde mohou prohlídnout či koupit nebo objednat kamenné výrobky a náhrobní doplňky. Nebo domluvit jakoukoliv zakázku.

 

Opravujete i boží muka a kapličky. Zmiňte, které jsou opravené díky vám?

Kamenných božích muk a kapliček je opravených ode mne opravdu dost. Zmíním se na Vimpersku o křížové cestě nad nemocnicí a kříže v okolí Vimperka. Potom obce přilehlé k Vimperku, kde jsem renovoval kříže – napříkla v obci Boubská, Bořanovice, Křesánov, Výškovice, Cejslice a Modlenice, kde se mimo jiné zhotovoval nový kamenný portál. Dál jsem opravil kříže v obcích Dřešín, Žárovna, Kosmo, Budilova, Brdo, Bošice, Bušanovice, kde jsem opravil celou kapličku.

Kapličku jsem opravil i ve Lčovicích u Čkyně a potom v některých obcích dál i na Strakonicku.

 

Na co jste sám nejvíc pyšný?

Pyšný, nebo snad hrdý, jsem za svou práci, která po mě zůstane pro příští generace.

 

Než jste se vyučil kameníkem udělal jste si výuční list na zedníka, jak jste se ke kameničině potom dostal?

Nejdřív jsem si udělal výuční list na zedníka a v druhém ročníku učňovského střediska jsem začal navštěvovat mého kamenického mistra a učitele Jana Vojtu ze Zahoří, ke kterému jsem chodil a učil se 7let. Mezi tím jsem pracoval na stavbě jako zedník .Pak jsem pracoval dva roky v kamenické firmě u Budějovic, jak si přál můj učitel. Po smrti mého učitele Jana Vojty jsem se rozhodl udělat si živnost. A tak jsem se stal kameníkem.

Děláte na objednávku i kamenné náhrobky. Jaké teď v tomhle oboru pozorujete trendy? Šetří lidé?

Na objednávku se dělá cokoliv. Když lidé mají peníze a jsou pro svou danou věc zapáleni, tak se jim vyhoví pokud to jde a je to možné zhotovit.

 

Vy jste vyrůstal v hospodě, v tom dobrém slova smyslu. Váš dědeček provozoval tradiční hospodu v Budilově, otec po něm živnost převzal. Vás to mine. Co na vaši volbu říkali rodiče?

Moje rodiče mě nechali. Vlastně ani nic nenamítali. 

 

Máte syna v pubertě. Bude z něj také kameník?

Synovi nechávám jeho volbu. Nenutím ho do ničeho.

 

Pavel PECHOUŠEK

 

Báseň:

Sumava.eu je nejlepší Šumava co znám

Richard Vondrášek

Na sumava.eu mám nejraději to zaměření na náš region,

když si prohlížím fotky od Ládi Hoška mám pocit, že se procházím po souhvězdí Orion.

Díky všem, kteří pro sumava.eu píší a fotí,

a taky všem čtenářům, kteří své emoce v komentářích krotí.

Těším se každý den, co se na webu vždy objeví.

Ať jsou to rozhovory, reportáže, nebo osobní názory a postřehy.

 

 

Richard Vondrášek je svobodný, má jednoho syna. Miluje Šumavu a krásné ženy. K jeho velké zálibě patří ochotnické divadlo. Momentálně hraje v divadelním souboru ze Svaté Máři hru Dívčí válka. Je váženým členem Kulturně okrašlovacího spolku Čkyně.

 

Více informací o jeho službách naleznete na webových stránkách http://www.kamenictvi-prachatice.cz/