uvod

Tam to vonělo!

Kde? Přece na sušickém náměstí při posledních letošních farmářských trzích tuto sobotu. Sladké, slané,  kyselé, pálivé… na co jste si vzpomněli. Tradiční farmářský trh, který si během dvou let získal u zákazníků velkou oblibu, v říjnu skončil.

IMG 0436

 

Moderátorsky si sobotní dopoledne vzali na strost Radek Nakládal a Jarda Hlaváč,  hudební doprovod zajistila Solovačka.

IMG 0486

IMG 0454

 

 

Avizovaná soutěž o nejlepší sušickou jitrnici (soutěžící přihodili i jelítko –  že by pokud o ovlivnění poroty ? 🙂 ) byla doplněna  soutěží o nejlepší sušickou tlačenku.

IMG 0520

Drobný handicap měla kejnická jitrnička, neboť byla porotcům podávána studená, ale chutnala jen o málo méně než vítězná …. odkud? No přece ze Sušice! Pochvalné hodnocení a plný počet bodů za nejlepší sušickou jitrnici si odneslo Řeznictví u Kojzarů za “horkou jitrničku pana Špejlíka” – ta se rozvoněla mezi publikum a bylo vidět, jak se mnozí těší na ochutnávku…

IMG 0541

 

Jejich soupeř ale smutný nebyl – Smetanovi Kejnic převzali ocenění poroty za perfektní  tlačenku.

IMG 0542

 

Kdo chtěl ochutnat zabijačkové dobroty až po vyhlášení výsledků poslední kulinářské soutěže, měl smůlu – bylo dočista vyprodáno, takže i kdyby porota hodnotila jinak, zákazníci věděli své…

Kdo vlastně  naposledy v porotě zasedl?

Příležitost dostal moderátor Jarda Hlaváč, vedle něj druhý muž pan Zdeněk Kaltenbrunner ze Sušice (ostřílený porotce) a pak tři dámy – paní Anna z Cihelny, paní Jana ze Sušice a paní Emílie  také ze Sušice. Mimochodem, dámy byly v hodnocení předložených kulinářských dobrot mnohem shovívavější, pánové občas přeci jen přitvrdili, i když na vítězi se shodli všichni okamžitě jednoznačně.

IMG 0527

Ochutnat dostali samozřejmě i přihlížející a o kvalitách  jitrnic a tlačenek (i jelítek) svědčila rychlost, s jakou se po nich zaprášilo.

Spokojený se završením letošních trhů  byl i jejich hlavní organizátor Ing. Tomáš Zelený, který přítomné ujistil, že farmářské trhy, jež se obecně staly fenoménem posledních několika málo lemt ani v Sušici  po dvou letech neskončí a rád by je, ve spolupráci s městem i dalšími, pořádal i následující roky. A určitě budou zase oživené zajímavými soutěžemi. Tak už se těšíme!

IMG 0464

IMG 0532

IMG 0479

 

IMG 0480

text: pn, foto as