Zdíkov a Buk soutěží o nejkrásnější alej

Od 10. října mohou lidé vybírat a hlasovat pro nejzajímavější z 69 stromořadí, které se ucházejí o titul Alej toku 2012. Do soutěže se dostali na základě nominací turistů, kteří je doplnili fotkami a příběhem. Nechybí mezi nimi ani dvě aleje z blízkého okolí. 

 

 

„Titul by měla získat alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotky. Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Mezi nominovanými najdeme alej mezinárodní, která spojuje Česko s Německem, alej u nejvýše položené železnice u nás, aleje staleté i čerstvě vysázené,” přibližuje soutěž Martin Skalský z pořadatelského ekologického sdružení Arnika.

 

 

„Aleje jsou úchvatným fenoménem naší krajiny a musíme si je chránit. V létě chrání cestovatele před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Poskytují útočiště řadě druhů živočichů. Stromořadí mají svůj půvab v každé roční době, jak je ostatně vidět na fotografiích z přihlášených do ankety. Stromy okolo silnic ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku,” vysvětluje význam alejí i ankety mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

 

 

{gallery}vimperk/2012/rijen2012/aleje/{/gallery}

 

 

Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy”, která požaduje lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala správcům cest kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let u silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů. Ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci vytvořilo ekologické sdružení první krajskou databázi alejí, která má i podobu turistické mapy. Díky desítkám dobrovolníků také opatřila reflexními pruhy stovky stromů v několika alejích pro zvýšení bezpečnosti řidičů.

 

 

Z Vimperska se do soutěže dostaly dvě aleje – Zdíkovská alej a Lipová alej u Buku. Hlasovat pro ně můžete na webové stránce www.alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí, a končí 30. listopadu. Vyhlášeny budou rovněž vítězná stromořadí v jednotlivých krajích.

 

(jr)

 


foto: Roman Šebánek