Ponese divadlo v Plzni jméno Václava Havla?

(pn) Trvalou symbolickou poctu českému prezidentovi Václavu Havlovi chce vyjádřit i Plzeň. Od června letošního roku se na místě bývalého Komorního divadla staví nový svatostánek umění za více než 800 milionů korun. Diskuse o názvu nového divadla se nyní točí kolem návrhu pojmenovat je právě po Václavu Havlovi.

Nové divadlo počítá se dvěma sály pro 500 a 200 diváků, kompletním zázemím a podzemním parkovištěm. Nové uspořádání nabízí prostor pro aktivity nejrůznějšího druhu a komplexnější využití celé budovy v rámci rozvoje kulturního života ve městě i širokém okolí.

Nové divadlo, budované v rámci projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015, roste na prostranství mezi kulturním domem Peklo a Velkou synagogou. První premiéru by zde diváci mohli navštívit v září 2014.

nove divadlo heilika

(vizualizace nového divadla_Helika)

O návrhu na pojmenování divadla bude ještě jednat rada Plzeňského kraje, iniciovalo jej sdružení Občané.cz.

Plzeň o vhodném pietním místě věnovaném Václavu Havlovi uvažuje již nějaký čas, budova nového divadla je příhodným objektem také vzhledem k tomu, že se jednalo nejen o významného politika, ale i dramatika. (zdroj: jn, plzen. idnes.cz)