Strážníci řeší průměrně deset událostí denně

Proč jsou městští strážníci málo vidět ve městě? Taková otázka padla z publika na nedávném setkání občanů s vedením města a se zástupci státní i městské policie. Protože se musí věnovat jiné práci, odpovídali shodně starosta města Bohumil Petrášek a vrchní strážník Daniel Ziemba. „Pokud máte pochybnosti o jejich denní náplni, můžeme komukoliv ukázat, jaký program měla hlídka v den, který si vyberete,” vyzval tazatele Bohumil Petrášek. Redakce vimperk.eu nabídku přijala a systém si na služebně městské policie prohlédla.

 

 

gps

 

S nástupem Daniela Ziemby do funkce vrchnícho strážníka začali městští policisté používat mobilní GPS přístroj. Jejich nadřízený Daniel Ziemba má tak dokonalý přehled o tom, kde se právě dvoučlenná hlídka nachází a rovněž může kontrolovat (což podle jeho slov činí) veškerou činnost za minulé dny. “Systém snímá pozici s přesností na pět metrů každou minutu, každou třetí minutu dochází k automatické aktualizaci dat,” představuje zařízení. “Pořízení GPS bylo nejjednodušší a nejlevnější variantou, jak dosáhnout kontroly podřízených a zároveň poskytnout důkazy při případných konkrétních stížnostech občanů na práci městské policie,” dodává Daniel Ziemba.

 

 

Vrchní strážník Daniel Ziemba nesouhlasí s tvrzením, které zaznělo na setkání občanů “Za bezpečné město”, že městská policie málo koná. V letošním roce městští strážníci řešili do poloviny října přes 2900 událostí, z toho 963 činí oznámení od občanů. Ve 156 případech museli asistovat Policii ČR, hasičům či záchranné službě. Podle údajů, které Daniel Ziemba zpracoval, se objem práce městské policie zpětinásobil oproti stavu před pěti lety. Přičemž počet strážníků stále zůstává na dvanácti.

 

 

O tom, jakým způsobem se bude vimperská městská policie nadále starat o bezpečnost ve městě, rozhodnou zastupitelé v prosinci při schvalování rozpočtu. “Bezpečnost obyvatel něco stojí,” je si vědom starosta Vimperka Bohumil Petrášek. “Pokud chceme zachovat čtyřiadvacetihodinové fungování městské policie podobně jako v Prachaticích, což znamená, že strážníci budou mít tříčlenné služby, musíme přijmout dva strážníky, což si pochopitelně vyžádá větší objem peněz pro městskou policii,” říká Bohumil Petrášek. “Jestliže se rozhodneme zvýšit rozpočet městské policie, musí zastupitelé dostat konkrétní informace, na co budou peníze použity,” dodává starosta.

 

 

Jedna věc jsou vyčleněné peníze, neméně podstatnou skutečností pak najít “odvážlivce”, kteří budou ochotni vstoupit do řad městské policie. Posledního výběrového řízení se zúčastnil jen jeden přijatelný uchazeč. Tento mladý muž nezatížený vztahy ve Vimperku (bydlí ve Strakonicích) je v současné době na tříměsíčním školení. “Po zaškolení je nový strážník zařazen do páté platové třídy,” přiznává starosta, proč zřejmě nestojí před radnicí nebo služebnou zástupy adeptů o práci u městské policie.

 

 

Josef RYCHTÁŘ

 


Snímek poskytla Městská policie Vimperk