Tak velký koncert ještě Prachatice nezažily

Slavnostní koncert u příležitosti 94. výročí vzniku samostatného československého státu uskutečnil smíšený pěvecký sbor Česká píseň v Prachaticích v sále Národního domu.

 

Po usilovném, téměř celoročním nácviku (dokonce i v době letních prázdnin), jsme mohli předvést publiku provedení významných skladeb a to slavného Mozartova Requiem, Charpenierova Te Deum, Smetanovy České písně a drobnější Mozartovy práce Ave verum corpus.

 

Již odpoledne se sbor setkal se spřátelenými sbory  z Písku (Sonitus) a rakouského Bad Leonfeldenu (Chorgemeinschaft), kteří nám oplatili návštěvu, na den přesně před sedmnácti měsíci, kdy my jsme zpívali u nich právě ono Te Deum. Když přijeli sólisté z Prahy (Jana Horáková – soprán, Lucie Hilscherová – alt, Dušan Růžička – tenor, Lukáš Sládek – bas) a Písecký komorní orchestr, který nás doprovázel, uskutečnila se zkouška jednotlivých skladeb jak se sólisty, tak se sbory a to vše pod taktovkou sbormistra obou českých sborů, pana Václava Krause.

 

Koncert zaštítil starosta města pan Ing. Martin Malý, který jej také zahájil svým projevem. Diváci byli provedenými skladbami nadšeni a mnozí z nich nám také přišli o přestávce sdělit své dojmy. Aby také ne. Nepamatuji se, že by se někdy v minulosti tak velkolepý koncert konal. Jen účinkujících bylo více jak 120. Něco podobného ještě Prachatice nezažily a těžko kdy se to bude ještě opakovat. Te Deum bylo pro mnohé skladbou málo známou, ovšem Requiem ocenili všichni do jednoho a Smetanova Česká píseň posluchače přímo nadzvedla. (mimochodem, Rakušanům se ohromně líbila, dokonce nám gratulovali k této skladbě).

 

Na závěr zazpívaly všechny tři sbory společně Ave verum corpus a to už jsme se nemohli na praktikáble ani vejít. Místa bylo opravdu málo. Desky s notami šlo jen těžko otevřít, takže se zpívalo zpaměti a tady se ukázalo, že velký počet zkoušek nese ovoce.

 

Následovaly květinové dary společně s představením sólistů a sbormistrů jmenovitě. Upřímný potlesk spokojených posluchačů nám byl největší odměnou. Obstáli jsme se ctí.

 

Programem provázel pan Jaroslav Černý. Největší zásluhy o tento koncert má umělecká vedoucí sboru pani Ing. Jana Holá a náš skvělý sbormistr pan Václav Kraus a také patří poděkování naší druhé sbormistryni slečně Marcele Pehelové.

 

Po koncertu jsme si všichni členové sborů poseděli, popovídali a těšíme se na další spolupráci a na vás, naše posluchače. A pokud byste někdo měli zájem přijít mezi nás, rádi vás uvidíme. Navštivte naše webové stránky – http://www.ceska-pisen.estranky.cz/ nebo nás najdete také na facebooku – Česká Píseň Prachatice.

 

pro sumava.eu: Libuše DORTOVÁ

 

 

Foto a video: Josef Malý

 

 

 

W. A. Mozart – Requiem http://www.youtube.com/watch?v=uIbS2beta6k&list=UU5mC824b3vDXTJ5xfWAmhqw&index=1&feature=plcp

 

M. A. Charpentier – Te deum http://www.youtube.com/watch?v=HxibPKMsBt4&feature=BFa&list=UU5mC824b3vDXTJ5xfWAmhqw

 

 

{gallery}prachatice/2012/listopad2012/koncert/{/gallery}