Útulek poskytl azyl už pro tisíc pejsků

V rubrice Spolky se od dnešního dne nachází aktuální informace o opuštěných psech z okresu Strakonice a Písek, kteří nalezli dočasný domov v útulku ve Strakonicích.

Během týdne od našeho zveřejnění našlo 7 pejsků svou náhradní rodinu. Podívejte se na aktuální osazení strakonického útulku.

Průběžně budeme zveřejňovat fotografie pejsků, jež se v útulku ocitli. Vy tak budete moci, budete-li mít zájem, stát se novým majitelem čtyřnohého miláčka. Strakonický domov pro nalezená a opuštěná zvířata představujeme v rozhovoru s vedoucí útulku Alexandru Auterskou.

 

 

Útulek pro opuštěné a nalezené psy měst Strakonice a Písek

 

Rada města Strakonice rozhodla v dubnu roku 2004 postavit útulek pro nalezené a opuštěné psy.

 

 

 

S výstavbou se započalo v srpnu 2007 v prostorách městského zahradnictví. V prosinci byl již útulek uveden do provozu s kapacitou 28 psů. Postupně bylo přistavěno dalších 10 kotců pro malá plemena. Již 2. července 2011 přivítal útulek svého tisícího čtyřnohého obyvatele.

 

Poprosili jsme vedoucí útulku paní Alexandru Auterskou o rozhovor.

 

Jak dlouho pracujete Vy sama v útulku a jak jste se k této činnosti dostala?

 

V útulku pracuji od samotného začátku, tedy od 7. prosince 2007. Zúčastnila jsem se konkurzu, který byl na toto místo vyhlášen.

 

Jaká plemena nebo rasy lidé při adopci upřednostňují?

 

Zájem je především o menší plemena, štěňátka a mladé psy. Udat takovéto psy většinou nebývá žádný problém. Horší je to bohužel se staršími psy a s většími plemeny. Pro některé pejsky se bohužel nedaří najít vhodného páníčka a tak tu s námi zůstávají delší dobu.

 

Jak se k Vám pejsci dostanou?

 

Všechny  pejsky k nám vozí městská policie z měst Strakonice a Písek, která provádí odchyt zatoulaných pejsků. V případě, že se pejsek najde v jiné obci, můžeme ho u nás umístit pouze v případě, že máme volnou kapacitu a že se na podmínkách umístění dohodneme se starostou obce. Od majitelů pejsky brát nesmíme.  

 

Čím mohou lidé přispět Vašemu útulku?

 

Máme velké štěstí, že je mnoho lidí, kterým není osud opuštěných psů lhostejný. Někteří  přispívají pravidelně jak finančně, tak materiálně. Nejvíce darů se nám ale sejde v období vánoc. Každoročně chystáme pro naše pejsky nějaké dobré překvapení, letos budou mít dárkové mističky. Pokud by někdo chtěl donést nějaké pamlsky, uvítáme především konzervy pro psy a štěňátka, kousací kosti z buvolí kůže a určitě pejsky potěší piškoty.

 

Váš útulek se dá využít i jako psí hotel? Je o to zájem?

 

Opravdu ubytováváme pejsky do psího hotelu. Pokud jsou kotce volné, rádi je k tomuto účelu použijeme. S majitelem pejska se domluví jak často a čím bude pejsek krmen a na podmínkách péče. Požadujeme vždy očkovací průkaz s aktuálním potvrzením o zdravotním stavu pejska. Zájem o tyto služby jsou především o letních prázdninách.

 

Vaše práce Vás musí naplňovat krásnými pocity. Do dnešního dne jste pomohli mnoha pejskům. Máte práci kde dáváte něhu, lásku a radost. Můžete se s námi podělit o nějaký hezký příběh adoptovaného pejska?

 

Máte pravdu, že pejsků se u nás vystřídalo mnoho, k dnešnímu dni jich bylo více než 1 350. Do adopce se nám podařilo umístit skoro 900 psů a zpět k pánům se vrátilo 392 psů. Každý z našich svěřenců má svůj příběh a je těžké vybrat jen jeden. Když se adopce povede a my dostáváme e-maily s fotkami a poděkováním za úžasného pejska, je to pro nás vždy ten nejlepší příběh.

 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Lenka Doubková

 

 

 

Zorro 2 Kříženec asi loveckého psa, stáří asi 7 let

Cilek Nero Kříženec Šarpeje, stáří asi 4 až 5 roků

Šaga Německý ovčák, stáří neznámé

Storm Německý ovčák, stáří neznámé

Fatima kříženec Německého ovčáka, stáří neznámé

Cowboy kříženec Německého ovčáka, stáří 6 až 7 let

Frýda kříženec středního vzrůstu, stáří asi 1 rok

Dorian kříženec, stáří 5 až 6 let

Johan jezevčík, stáří asi 7 až 8 let

Hermína maďarský ohař, stáří asi 2 roky

Kazan kříženec Německého ovčáka, stáří asi 6 let

Nesty rotwajler, stáří asi 1 rok

Brazil kříženec, stáří asi 5 měsíců

Maruška kříženec, starší dáma

Badys kříženec, stáří do 1 roku

Lardon kříženec Německého ovčáka, stáří asi 14 měsiců

Konrád teriér, stáří okolo 5 let

Kraken Německý ovčák, stáří určitě přes 10 let

Cesmína kříženec, stáří do 1 roku

Štěňátka od Frýdy k odběru koncem listopadu