policie

Ani varovný výstřel je nezastavil

Nezastavil je ani varovný výstřel
Na odstavné ploše u vlakového nádraží poškodil neznámý pachatel pomocí kapesního nože, v pátek 16. listopadu ve večerních hodinách, palivovou nádrž u zde zaparkované Š Felicie. Do připraveného plastového kanystru odčerpal benzin, který přelil do jiného vozu, umístil kanystr zpět pod poškozenou nádrž a odjel. Po chvilce se vrátil zpět na místo, kde narazil na hlídku policie z Obvodního oddělení Švihov. Policista chtěl vůz zastavit, ale řidička vycouvala a začala ujíždět. Prchající vůz nezastavil ani varovný výstřel do vzduchu, policisté vůz pronásledovali směrem ke Švihovu, až jej zastavili v místě zvaném Na Mostech. V autě se nacházely Ve vozidle se nacházely čtyři osoby, policisté k jejich zadržení použili donucovací prostředky (hrozba namířenou střelnou zbraní, hmaty, chvaty a pouta), protože byla důvodná obava, že se pokusí utéci.
Dvě ženy ve věku 21 z obce na Plzni-jihu a 25letá z Klatov a dva muži ve věku 25 let z obce na Plzni-jihu a 36letý z Klatov byli za doprovodu policistů převezeni do Klatov. Ve zkráceném přípravném řízení převzali uvedení sdělení podezření z přečinu krádež. Výše škody činí 2 610 Kč. Pětadvacetileté řidička se navíc dopustila přečinu tím, že seděla za volantem, ačkoli má uložen trest zákaz činnosti řízení motorových vozidel. Čtveřice pachatelů byla po provedení potřebných úkonů propuštěna.

Dopravní akce na Klatovsku zaměřené na návykové látky proběhly po obě víkendové noci
Při akci se 24 policistů zaměřilo na řidiče, kteří před jízdou požili návykové látky. Policisté zjistili v sobotu 16 přestupků (tři řidiči pod vlivem alkoholu), za které uložili blokové pokuty ve výši 4 400 Kč. V neděli se na dopravní akci podílelo22 policistů, při kontrolách bylo zjištěno 11 přestupků (jeden řidič pod vlivem návykové látky) a výše uložených blokových pokut dosáhla 2 500 Kč.

Opilci za volantem – v brzkých ranních a v pozdních nočních hodinách v sobotu 17. listopadu řešili policisté a strážníci v Sušici dva řidiče pod vlivem alkoholu. V prvním případě naměřili dvacetiletému řidiči 1,78 a 1,55 promile alkoholu, ve druhém případě místnímu 62letému muži 1,03 promile. Na místo byla přivolána hlídka policistů a opakovaně bylo naměřeno 1,07 a 0,90 promile alkoholu. Oběma výtečníkům byly zadrženy řidičské průkazy.

Vykázán ze společného obydlí – k opakovanému slovními a fyzickému napadání se dopouštěl vůči své přítelkyni 30letý muž z Horažďovic. Vzhledem k narůstající agresivitě i předchozím útokům byl v sobotu 17. listopadu muž ze společného obydlí vykázán na dobu 10 dnů.
Osobu lze osobu vykázat ze společného obydlí, pokud na základě zjištěných skutečností a s ohledem na předcházející útoky lze předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví nebo svobodě, nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti. Vykázaná osoba je povinna opustit neprodleně prostor vymezený policistou v potvrzení o vykázání, zdržet se vstupu do prostoru a zdržet se styku nebo navazování kontaktu s ohroženou osobou. Dále je povinna vydat všechny klíče od společného obydlí.

(pn, tz pcr)