Obří náklad vyrazil z Plzně v noci

Obří turbogenerátor na cestě

Kolos o hmotnosti 211 tun se dnes v noci vydal na cestu z Plzně do Saúdská Arábie. Rozměrný turbogenerátor je dopravován do paroplynové elektrárny v Rijádu.

Náklad o rozměrech 11×5×4,5 metru a výkonu 162 MV vyrobila plzeňská firma Brush Sem. Na dvacetiosém trajleru bud dopraven do přístavu v Lovosicích, odtud popluje po Labi do Hamburku a pak po moři do přístavu Jeddah. Na cestu se z Plzně vydal před půlnocí směrem na Domažlice. Na některých místech musel Dopravní podnik odpojit a sundat trolejové vedení, kvůli výšce nákladu.

 

Trasa je předem pečlivě naplánovaná a i když nevede nejkratší cestou, je s ohledem na rozměry a váhu nákladu, připravena tak, aby pokud možno nedošlo k vážnějším komplikacím, s ohledem na nosnost sinic a mostů. Celou trasu musela např. schválit i dopravní policie.

 

Zařízení takových parametrů dokáže vyrobit jen několik firem na světě. Brush Sem vyrobí v letošním a následujícím roce ještě dalších devět stejných zařízení za stovky milionů korun, všechny pro zákazníky ze Saúdské Arábie.

(pan, pp idnes.cz)

turbo

 

foto Martin Polívka MF Dnes