Není oříšek jako oříšek

Zlatý oříšek vyhledává a všestranně podporuje aktivní, nadané a úspěšné děti České republiky. Jedná se o největší takto zaměřený projekt s již více než desetiletou tradicí.

Jedinečnost soutěže Zlatý oříšek spočívá v tom, že nemá žádné kategorie a příležitost tak mají všechny dívky, chlapci i dětské kolektivy, tedy všichni, kteří v daném roce vytvoří nebo učiní v různých oborech něco mimořádného. Může to být umění, sport, ekologie, přírodověda, chovatelství, jazykové schopnosti, zajímavý čin, úspěch nebo cokoliv jiného. Zlatý oříšek tedy záměrně staví vedle sebe úspěšné děti z nejrůznějších oborů, a mezi nominovanými se společně mohou setkat napříkad mladý včelař, šachista, skokanka na lyžích, houslistka, baletka, členka Sněmu dětí České republiky atd. 

V letošním roce se konal již 14. ročník a bylo podáno 190 přihlášek. Tyto přihlášky posoudila odborná porota a následně vybrala 30 novinovaných. Zástupci soutěže navštívili děti v jejich domovech a následně zvolili 10 vítězů. Jedním z 10 vítězů je Jiří Mánek. Úspěšný lyžař a student vimperského gymnázia. Je trojnásobným mistrem republiky, trojnásobný vítěz zimní olympiády dětí a mládeže, celkový vítěz Českého poháru v běhu na lyžích, vítěz největšího závodu na světě v běhu na lyžích žactva Trofeo Topolino v Itálii, vítěz mezinárodního závodu maratonu v německém Bodenmais, vítěz Šumavského maratonu s mezinárodní účastí, Talentem okresu Prachatice za rok 2011, Talentem kraje také za rok 2011 a sportovec roku v okrese Prachatice.

Tímto mu samozřejmě blahopřejeme.

Slavnostní vyhlášení finále se konalo v Brně. Záznam z tohoto vyhlášení se bude vysílat na Nový rok v České televizi.  

Fotografie nám poskytl Jiří Mánek st.

(ld)