Brankář, trenér, funkcionář slaví kulatiny

V pátek 14.12.2012 oslaví své kulaté narozeniny činovník vimperského fotbalu, trenér, spoluhráč, dobrý člověk, náš kamarád Jiří Formánek. Jiří v současné době trénuje mladší žáky Šumavanu a je hrajícím trenérem vimperského „áčka”. Když vidíme „Formiho”, jak hájí vimperskou svatyni, tak by mu nikdo jistě 40 let netipoval.

 

 

Jiří Formánek se může pochlubit bohatou fotbalovou kariérou. S fotbalem začal ve Vimperku v pěti letech pod vedením svého otce Jiřího. Od přípravky po žáky stoupal výš a výš až se propracoval do dorostu. První přestup uskutečnil jako dorostenec, a to hned do Dynama ČB. Poté zamířil do Strakonic, kde chytal dorosteneckou ligu. Jeho první velký zápas přišel v 17 letech. V dresu Strakonic musel jako dorostenec zaskočit za zraněného brankáře v mužích. Pak se na chvilku vrátil do mateřského oddílu. Další přestup se uskutečnil do VTJ Písek, jako voják poté zamířil do VTJ Škoda České Budějovice. Po vojenské službě se vrátil do Šumavanu Vimperk. Na půl roku si odskočil zachytat do Tatranu Prachatice za zraněného Milana Hluštíka a pomohl postupu do ČFL. Opět se vrátil do Vimperka, ale vůbec netušil, že bude chytat poslední sezonu KP ve Vimperku, neboť mužstvo bylo zrušeno. Přišlo angažmá v Sokole Záblatí, kde odchytal několik sezon. Poté na půl roku zamířil do SK Čkyně. Poslední přestup byl do FK Lažiště, kde si zachytal 1.A a KP. A je tu návrat domů a po dvou letech postup do 1.A.

 

 

Hráči A-týmu i další členové fotbalového klubu TJ Šumavan Vimperk přejí Jirkovi do dalších let hodně zdraví, rodinné pohody a sportovních úspěchů a zároveň děkujeme za jeho práci a obětavost ve vimperském fotbale.

 

 

{gallery}vimperk/2012/prosinec2012/jiri_formanek/{/gallery}

 

 

Foto: Zdeněk Formánek