Sladké mámení

Vánoce, cukroví a koledy. To vše spolu bezpochyby souvisí. Někdo si peče cukroví sám, někdo raději osloví někoho prověřeného. A tak je ideální doba představit cukrářku Pavlu Urbanovou.

 

 

 

 

 

Jste vyučená cukrářka. Motala jste se u plotny již jako malá holka? Ovlivnili rodiče výběr Vašeho povolání?

 

 

Je pravda, že jako malá holka jsem často a ráda vařila s babičkou a mamka je také skvělá kuchařka, takže jsem jim pomáhala a bavilo mě to. Už odmala jsem byla při tvorbě pomalejší, ale zato tvořivější. Bavily mě detaily, pohrát si s těstem, něco vyzdobit. A to mi zůstalo do dneška. Tam kde lidé začínají ztrácet trpělivost, já nachazím svoje kouzlo.

 

 

Po škole jste šla studovat kam? Byl tehdy již obor cukrářka?

 

 

Nastoupila jsem v roce 1991 na potravinářskou průmyslovku do Volyně. Byla to doba změn po revoluci, průmyslová škola se tenkrát soustředila na cukrářství a pekařství a asi tomu chtěl osud, cukrařina mě chytla u srdce a začala mě bavit. Hned v prvním ročníku jsem měla možnost nastoupit na praxi ve státní cukrárně a poté ještě po dobu dvou let jsem měla praxi v soukromé cukrárně, která mi dala zkušenosti do začátku.

 

 

Začala jste s podnikáním hned po škole, nebo jste studovala ještě dál?

 

 

Během let 2002-2004 jsem opět přesídlila, již s manželem do Českých Budějovic, kde jsem měla možnost nastoupit do luxusního hotelu. Zde jsem se dostala i ke zdobení dortů živými květinami, práci s čokoládou a karamelem. Když jsem se opět vrátila na vesnici, po mírné rekonstrukci a úpravě cukrárny jsem znovu rozjela vlastní živnost. 

 

 

 

 

Jaké druhy cukroví nabízíte a co si může zákazník u Vás objednat?

 

 

Nabídka je široká. Nebudu tady jmenovat všechny druhy cukroví, ani všechny druhy dortů. V nabídce jsou určitě dorty, svatební dorty, svatební balíčky, minizákusky a vánoční cukroví. Samozřejmě v období Velikonoc jsou to mazance a beránci. Při posvícení hnětýnky. Snažím se vyjít zákazníkovi maximálně vstříc. Dnešní zákazník si již pečlivě vybírá, co za své peníze dostane. Někteří si přinesou svoje suroviny, jiní potřebují upéct dort s použitím surovin v rámci diety. Pokud někomu nevyhovuje bílý cukr, používám třtinový. Tvrdím, že ačkoliv sladké není až tak potřebné a lehce stravitelné, je plné energie a já se snažím ho ještě naplnit láskou, se kterou svou řemeslnou a tvůrčí práci dělám.

 

 

Je Vaše práce a tvorba ovlivněna dobou? Snažíte se vložit do výroby i módní trendy?

 

 

Stejně jako v jiných profesích. Doba je modernější, děti jsou ovlivňovány televizí, starší zase reklamou. U dětských dortů jsem se musela naučit dělat Spidermana, Hello Kitty a další postavičky, ale Krteček je a zůstane postavičkou číslo jedna. Není pro mě problém vymodelovat většinou z marcipánu jakoukoliv postavičku. Jsou zákazníci, kteří chtějí cereální cukroví, odlehčené dorty s ovocem, párkrát jsem dělala i dorty pro pány s uzeninou, ale většina mých zákazníků má svoji klasiku a tu nemění. Zákazník už dneska přesně ví, co chce a vybírá si.

 

 

 

 

Jste každý obklopena sladkým, vidíte zákusky, dorty, cukroví. Máte ještě vůbec chuť na sladké?

 

 

Chuť na sladké mě nikdy neopustila. Ráda si pochutnám na kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa a při pečení určitě ochutnávám a uždibuji. Zatím se mi sladké nepřejedlo.

 

 

Máme období před Vánocemi, začal Vám již ten klasický „frmol“?

 

 

Cukroví si začínají objednávat zákazníci již od září. Teď je zrovna období, kdy musím mít nakoupené suroviny a mít rozvrženou práci do poslední minuty. Jelikož do vánočních balíčků dávám i plněné cukroví, vydávám balíčky až dva dny před Vánocemi, aby bylo co nejvíce čerstvé. Tyhle poslední dny před výdejem cukroví je práce od rána do večera, spíše až do noci.

 

 

 

 

 

 

Můžete nám prozradit recept na vánoční cukroví?

 

 

Všechny mé recepty jsou starodávné, sesbírané od mé babičky, mamky a některé jsou moje vlastní. Jako každý obchodník je to mé know how. Ale mám tu jeden úsporný tip nebo recept na cukroví, které je prakticky z toho, co dům dal, co se při pečení rozbilo a nebo nesnědlo. Je to recept na rumové kuličky.

 

 

Nikde jsem neviděla žádnou upoutávku ani reklamu na vaše cukrovinky.

 

 

Reklamu prakticky nemám a ani do ní mnoho neinvestuji, protože nejlepší reklama je spokojený zákazník. Ten mě doporučuje dál a klientela se rozrůstá. Co se týče konkurence, vnímám jí spíše jako možnost spolupráce. Jsme všichni jen lidé a razím heslo „Musíme si pomáhat“. Ráda podporuji tradice a s několika místními řemeslníky organizujeme trhy. Ve Zdíkově to byly jarní trhy a letos to byly předadventní trhy, které se konaly 24.listopadu. Pokud mě někdo osloví, účastním se se stánkem prakticky kdekoliv. Ať již na krásných Vimperských slavnostech, nebo tady ve Zdíkově.

 

 

 

 

 

Chtěla bych touto cestou poděkovat mým zákazníkům za věrnost a ráda bych všem přála kouzelné Vánoce plné míru a harmonie nejen v nejbližším rodinném kruhu.

 

 

 

A zde již slíbený recept na rumové kuličky :

 

Rozemleté nebo rozlámané piškoty nebo jiné drobky a zlomky od cukroví dle chuti přisladíme, přidáme tuk ( máslo ), různé suché plody ( kokos, ořechy ), kandované ovoce, rozinky a kdo se nebojí rumu, tak přiměřené množství. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, do nichž můžeme zabalit nějaké překvapení ( lentilku, mandli ) a obalujeme v kokosu, kakau nebo v rozemletých ořechách. Dáme vyhladit a poté můžeme ochutnat. Ať se Vám cukroví zdaří a dobrou chuť.

 

 

Děkuji za rohovor.

 

Lenka Doubková