Druhé setkání o bezpečnosti města občany nezajímalo

Poslední středu před Vánoci se uskutečnilo v sále MěKS druhé setkání vedení města s občany “Za bezpečné město”.

 

 

Přes 1300 občanů Vimperka se podepsalo v říjnu pod petici “Za bezpečné město”, v níž hlavní autorky Iveta a Lenka Preslovy požadovaly po vedení města učinit kroky, aby se ve městě zvýšil pocit bezpečí. Petice vznikla poté, co došlo 11. září k napadení některých členů rodiny v jejich provozovně.

 

 

Autorky v té době iniciovaly po domluvě s vedením města setkání občanů “Za bezpečné město”, kde přítomní z řad obyvatel Vimperka sdělovali představitelům města, státní i městské policie své poznatky a dotazy na problematiku bezpečnosti ve městě. Na setkání vimperský starosta Bohumil Petrášek přislíbil podobnou akci zopakovat a vyhodnotit opatření, jaká vedení města během doby mezi první a druhou debatou učiní.

 

 

To se ve středu v podvečer v sále vimperského městského kulturního střediska stalo. Všichni signatáři petice měli možnost dozvědět se, co jaké výsledky iniciativa, pod níž se podepsali, přinesla. Ale tuto možnost nevyužili, do sálu si v předvánočním čase našlo cestu minimální počet občanů.

 

 

Přesto jak starosta Bohumil Petrášek, místostarostka Jaroslava Martanová, vrchní strážník městské policie Daniel Ziemba, tak i jedna z iniciátorek Iveta Preslová nehodnotí druhé setkání jako zbytečné. Shodli se, že na jaře by se mělo znovu uskutečnit.

 

 

Nejvýznamnější změny, které vedení města od října uskutečnilo, se týkají fungování městské policie. Byl zaveden turnusový systém služeb, během této doby byly osazeny tři nové kamery na dohled nad městem (jejich umístění bylo naplánováno dříve, než iniciativa vznikla), uskutečnily se individuální pohovory se všemi strážníky a posledním podstatným krokem je navýšení rozpočtu, který v pondělí schválili vimperští zastupitelé, pro provoz městské policie na další rok. Díky tomu bude přijat do služby další strážník a obsluha kamerového systému (zde pracují civilní zaměstnanci) bude fungovat v nepřetržitém režimu. Tím, že městská policie bude mít o jednoho člena více, bude jedna dvoučlenná hlídka neustále v terénu a jeden strážník zůstane na služebně k vyřizování agendy. V krizových časech, kdy se dá očekávat více událostí, bude vrchní strážník Daniel Ziemba mít možnost postavit i dvě dloučlenné hlídky.

 

 

Spokojená s výsledky, které iniciativa přinesla, je i hlavní iniciátorka petice Iveta Preslová. Podle ní splnila iniciativa svůj účel a rozhodně svého snažení nelituje. Velký posun vidí v tom, že vedení města a městská policie více komunikuje. “Mít bezpečné město, to je nejdůležitější věc, co můžeme pro naše děti udělat. Sice jsem ze začátku vzhledem podle chladných reakcí zastupitelů ani neočekávala nějaké výsledky, ale asi zjistili, že to myslíme vážně, takže ve finále jsem spokojená, čeho naše iniciativa dosáhla,” říká Iveta Preslová. Jak ale jedním dechem dodává, její snaha nekončí, protože problémy s nepřizpůsobivými občany jsou nyní v zimním období menší a na jaře očekává, že by se opět mohly objevit.

 

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: Jiří Šejna

 

 

{gallery}vimperk/jiri_sejna/2012/prosinec/bezpecne_mesto/{/gallery}