V betlému ožívá 150 figur

 

Pohyblivé figury, klapající mlýnská kola, plující vory, žhnoucí kovářská výheň…. To je jen nepatrný výčet z toho, co můžete vidět  v Muzeu Šumavy v Sušici, když navštívíte  jeden z největších mechanických betlémů u nás.

betlem 2

Od doby kdy vznikl už se na něj přijely podívat desetitisíce obdivovatelů. Slavnostně byl  uveden do provozu 27. listopadu 2004 po pouhých deseti měsících práce řezbářů Karla Tittla (Horská Kvilda) a Pavla Svobody (Sušice).

Na ploše větší než 16 m2 ožívá nejen Sušice, ale celkový obraz staré Šumavy. Celé dílo obsahuje přes 300  figur, polovina z nich je pohyblivých (mechanických). Sušický betlém odráží šumavský kraj starých dob – od klasické dřevěné architektury, přes roubenky, šumavské statky, kamenné stavby, až po takové historické klenoty, které snad budou znát jen opravdoví pamětníci – židovskou synagogu v Sušici, nebo prášilskou papírnu. V krajině jsou zasazeny klasické dominanty a představeny jsou i významné památky města Sušice a jeho okolí. Nechybí samozřejmě šumavská řemesla…

 

betlem 3

 

Zkrátka – pokud jste ho ještě neviděli, určitě to napravte a  do muzea v Sušici se přijďte  podívat – betlém se spouští o svátcích (kromě Štědrého dne a Silvestra)  od úterý do soboty v 10, 11, 14, 15 a 16 hodin, na Nový rok   ve 14, 15 a 16 hodin. Zároveň můžete navštívit i stálou expozici muzea.

(pan)