led

Led na rybnících nezkoušejte

Ačkoliv se teploty v současné době drží většinou lehce pod nulou, rozhodně to nestačí k tomu, aby se na rybnících vytvořil led dostatečně silný, aby udržel člověka. Zejména po  častém oteplování, i jinak silně vyhlížející led, může být slabý a riskujete život, varují záchranáři.

 

Pád do ledové vody může skončit katastrofálně, zejména je-li  tonoucí se na místě sám a nedokáže si pomoci, ani pomoc přivolat.


Chovejte se zodpovědně a neriskujte zbytečně své životy, apelují na všechny. A pokud  jste svědky takové události, okamžitě volejte na tísňové linky 112, 150 o pomoc vybavených jednotek profesionálů. Nedělejte sami nic, co by ohrozilo další životy.

 

Obecně hasiči a záchranáři, kteří  v současné době absolvují speciální cvičení na záchranu lidí, kteří se propadnou do ledových pastí, doporučují:

– vůbec nevstupovat na tekoucí vody – v místech proudu dochází k zeslabení ledu i když se zdá, že je dostatečně silný

– na led na stojatých vodách se doporučuje vstupovat až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a síla ledu dosahuje minimálně pěti centimetrů – tloušťka ledu ale není stejná po celé vodní hladině. Je zeslabena v místech přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, například listí

– pozor také na umělé otvory v ledu, které dělají rybáři nebo vodohospodáři. K těm je lepší se vůbec nepřibližovat.

 

Co dělat, když se led proboří?

Nejdůležitější je zachovat klid a snažit se dostat ven směrem nejblíže ke břehu. Jestliže dojde k nehodě uprostřed rozsáhlé vodní plochy, doporučuje se vylézat ve směru, odkud tonoucí přišel nebo přijel, protože tam byl led únosný.

Pokud vidíte, že se někdo nemůže sám dostat z propadlého ledu, zvažte jestli jste schopní mu sami pomoci, nebo jen volat na tísňové linky. Po ledu je vhodné se pohybovat plížením. K vytažení může posloužit větev, hokejka, prkno, nebo – nachází-li se v blízkosti vozidlo – tažné lano, radí záchranáři. 
Zachráněnou osobu je nutné na břehu urychleně převléci nebo zabalit do suchého oblečení, případně  neprodleně zahájit resuscitaci a pokračovat až do příjezdu záchranářů.

(tz, hzs, tn)