Silvestr byl klidnější než loni, ale začal tragicky

Z pohledu strážníků, hasičů a záchranářů proběhl letošní Silvestr o poznání klidněji než loňský, i když den samotný začal tragicky.

 

V 5 hodin ráno srazil v kolejišti nedaleko Hárádku u Sušice vlak chodce. Muž (ročník 1978) srážku nepřežil, v době příjezdu zdravotnické  záchranné služby lékař už mohl jen konstatovat smrt. Na místě kromě zdravotníků zasahovali hasiči a Policie ČR. Doprava stála zhruba čtyři hodiny. Okolnosti úmrtí muže policie dále šetří.

 

 

Silvestrovský den pak proběhl bez vážnějších incidentů, policisté  šetřili několik méně vážných dopravních nehod bez zranění.

sil1

 

Jako celkově klidnější vyhodnotil Silvestra  i šéf sušických záchranářů. ZZS vyjížděla v noci jen miminálně, k jednomu závažnějšímu zranění byla přivolána na Modravu, kde pyrotechnikla poranila dospělou ženu. Ta byla převezena na oční oddělení klatovské nemocnice. Pro někoho nemilé následky bujarých silvestrovských oslav se začaly projevovat až  na nový rok, kdy do nemocnice k ošetření, především s nejrůznějšími pohmožděninami a  zlomeninami horních i dolních končetin, přicházeli střízlivějící pacienti. Celkový počet ošetření následků Silvestra se pohyboval do deseti případů. 

 

sil2

 

 

Na zásahy o Silvestru jsou každoročně připraveni sušičtí hasiči (HZS), ale podle informací redakce nebylo letos jejich zásahů, kromě asistence u již zmíněných nehod v Hrádku a na Modravě, potřeba. Nedošlo k žádnému silvestrovskému požáru, nehořel žádný kontejner.  To jejich kolegové z plzeňského kraje takové štěstí neměli a jejich silvestrovská pohoda skončila třicet  minut po půlnoci. 

 

Jednotky HZS Plzeňského kraje vyjely kcelkem třináctkrát, z toho jednou k planému poplachu.  Pyrotechnika způsobila požár tújí v obci Borovy (24 kusů , škoda 4,5 tisíce korun). Další požár okrasných dřevin v Horní Bříze si vyžádal škodu 15 tisíc, stejná výše škody vznikla při požáru RD v Brodu nad Tichou, beze škod se obešel požár  okálu na Lipně, k němuž vyjely dvě jednotky hasičů.  Kolem druhé hodiny ranní na nový rok uhasili požár popelnice domažličtí a  hasiči v Týnském předměstí a rokycanští v Hrádku.  Zraněnou osobu  z havarovaného osobníhu vozu vyprostili  v Dolní Folmavě před třetí ranní a opět rokycanští a domažličtí hasiči zasahovali v Týnském předměstí. Před čtvrtou ranní  hořely dvě popelnice v Plzni v ul. Gruzínská a před šestou vyjížděli rokycanští hasiči na pomoc Policii ČR při likvidaci  následků dopravní nehody v Ejpovicích.

 

 

Strážníci MP v Sušici  také vyhodnotili silvestrovskou noc i oslavy jako výjimečně klidné. Dopoledne řešila hlídka MP drobnou krádež v Tescu, v podvečerních hodiních asistovali strážníci  u zásahu hasičů a ZZS v bytě 90letého muže na ul. Sirkařská. Sousedé upozornili na to, že muž v bytě sténá, není pravděpoodobně schopen  otevřít a může být ohrožen na zdraví.  Záchranná služba jej  po  otevření bytu převezla do nemocnice. Hlídka  mírnila sousedský spor v ul. Pravdova (vyřešeno domluvou) a konflikt na veřejném prostranství (místní osoby, zhruba kolem třičtvrtě na šest), v průběhu noci před druhou hodinou ranní  zasahovala u potyčky před Tradičním klOUbem (ve spolupráci s Policií ČR), kde se do sebe pustila skupinka pražských návštěvníků města (r. 92-94).  Pravděpodobně  vlivem petard a rachejtlí, které každoročně nesou špatně i  domácí mazlíčci,  se zaběhl a (doufejme dočasně) v péči strážníků MP Sušice  ocitl  světlý labrador. 

Na to, že v Sušici se slavilo a “bouchalo” zhruba už od páté hodiny, oslavy  probíhaly oslavy (až do pozdních ranních hodin),  vcelku poklidně. Ani zaznamenaných  majetkových škod není, proti předchozím rokům, mnoho.


Pravděpodobně málokdo je vděčnější a dovede ocenit práci všech složek záchranného systému tak jako ti, kteří se s nimi setkají přímo. Nejen o silvestrovské nebo sváteční noci. A poděkování si zaslouží měrou vrchovatou – bez jejich odvahy, nasazení, profesních dovedností a umu by majetkové škody a ztráty na životech byly  určitě vyšší.

Oproti předchozím rokům se jedno nemění. Zdravotníci, záchranáři, hasiči, policie i strážníci jsou neustále  připraveni  pomoci řešit svízelné situace. Přejme tedy jim i sami sobě, aby jich bylo v roce 2013 co nejméně.

(red)