ZUŠ bodovala na více frontách

O úspěchu dechových žesťových hudebníků ze ZUŠ Vimperk v krajském kole jsme přinesli informaci téměř ihned po skončení soutěže (zde). Mimo krajského kola se další žáci účastnili dvou okresních kol. Nyní přinášíme zhodnocení ředitele ZUŠ Pavla Vališe:

 

 

Ve čtvrtek 28. 2. se konalo krajské kolo soutěže ZUŠ. V Českých Budějovicích se sešli vítězové okresních kol našeho kraje, konkrétně pak komorní soubory dechových nástrojů žesťových a zobcových fléten. Vimperská ZUŠ měla v těchto kategoriích celkem čtyři „želízka”. Soutěže zobcových fléten se zúčastnil soubor, který pracuje pod vedením pana učitele Martina Vališe. Soubor vybojoval pěkné 3. místo. Ostatní zástupci naší školy soutěžili v kategorii žesťových nástrojů. Pan učitel Karel Škvrna připravil dvě žesťová kvinteta, z nichž jedno (mladší) obsadilo 2. místo a druhé kvinteto obsadilo první místo s postupem do ústředního kola. Úspěch umocnila ještě skutečnost, že se stali absolutními vítězi. Poslední naše zástupce tvořilo trubkové duo s doprovodem klavíru, na jehož přípravě se podíleli hned tři učitelé: Martin Vališ, Jan Hrdlička a Jana Zíková. Trio si vedlo výborně a vybojovalo také první místo s postupem do ústředního kola. Do Liberce, kde se bude republikové finále konat, tak bude odjíždět velká výprava čítající osm žáků a čtyři učitele. Jistě i tam budou důstojně reprezentovat nejen svůj kraj, ale i Vimperk.

 

{gallery}vimperk/2013/brezen/zus1/{/gallery}

 

V posledním únorovém týdnu proběhla ještě dvě okresní kola soutěže ZUŠ. Své síly poměřili mladí hráči na elektronické klávesové nástroje a komorní soubory nástrojů smyčcových. Obě kategorie pořádala ZUŠ Prachatice. I vimperská škola měla v soutěžích své zástupce. Jednalo se celkem o sedm klávesistů. Klára i Anna Kučerovy získaly shodně třetí místo a Linda Hrdá místo druhé. Všechny děvčata připravil pan učitel Karel Škvrna. Paní učitelka Lenka Smahová do soutěže vyslala Danielu Novotnou, která získala druhé místo a Pavlínu Kaslovou, které ve své kategorii zvítězila. Posledním učitelem, který měl své žáky v Prachaticích, byl Aleš Parkan. Jana Mistrová se umístila na druhém místě a Adam Rod postoupil jako vítěz do krajského kola.
Jako poslední měli soutěž žáci věnující se komorní hře s převahou smyčcových nástrojů. Jedinými přihlášenými z celého okresu Prachatice byla dvě houslová dueta z vimperské houslové třídy Hedviky Vavříkové. Obě získala ve svých kategoriích druhá místa.

 

{gallery}vimperk/2013/brezen/zus2/{/gallery}