ilustrhasici

Příbuzný není tísňová linka

(ověřeno/aktuálně)  Včas znamená přímo – operační střediska záchranného integrovaného systému se často dostávají do obtížných situací. Ztížené podmínky při vysílání jednotlivých složek na místo zásahu mají hlavně v případech, kdy událost nahlašuje zprostředkovaně druhá nebo třetí osoba, která v tu chvíli není na místě, nebyla přímým svědkem apod. Kdy se to stává? Zrovna včera, naštěstí při banálním případu (který ale vlastně ani případem nebyl) nahlašovaném na operační středisko hasičů Plzeňského kraje.

 

Tisková mluvčí  HZS PK Mgr. Pavla Jakoubková popisuje následující:
„Včera vyjeli hasiči k nahlášenému požáru trávy. Nakonec se ukázalo, že se jedná o pálení na soukromém pozemku. Byla jsem v tu dobu na operačním středisku a slyšela nahlášení i průběh zásahu. Událost nenahlašoval přímý svědek, ale osoba, kterou na to upozornila další osoba upozorněná svědkem, jenže se zrovna nacházela ve zcela jiném koutě republiky.”

 

A dále popsala modelovou situaci (která je ale čím dál častější):
„Dost často se stává, že syn z Ostravy zavolá na tísňovou linku, že mu volala jeho maminka, která je v nějaké malé vísce na Plzeňsku, že si zabouchla dům, a že má uvnitř léky. A protože nemá maminka telefon, volá od sousedky. Syn se dovolá na tísňovou linku v Ostravě. Operátoři tísňové linky tuto informaci zpracují, předají operačnímu středisku do Plzně. Plzeňští vysílají hasiče. Hasiči nemohou místo najít, protože paní je zima a je schovaná u sousedky, nikdo neupozorňuje hasiče na místo hlášené události. Ti volají zpět na operační středisko pro upřesnění místa. Operační středisko zavolá oznamovateli (syn), který musí znovu zavolat sousedce, a s informacemi volá zpátky přes celou republiku na operační středisko, které předává důležité informace hasičům.”

Nejen v rámci jarního pálení trávy a dnešního ‘pálení čarodějnic’, kdy je obecně zvýšené riziko požárů, pak hasiči upozorňují:
„Chceme v v rámci co nejspolehlivějšího, nejrychlejšího a nejúčinnějšího systému IZS apelovat na občany – pokud jste svědkem mimořádné události nebo účastníkem – volejte přímo na tísňovou linku. Je jedno, jestli se jedná o požár, nehodu, úraz, jiné ohrožení. Nevolejte nejdřív svým příbuzným, známým, kamarádům, kteří pak budou podávat informace na tísňovou linku zprostředkovaně.

Včera se jednalo pouze o kontrolovaný oheň, o událost, při které nebyl zmařen žádný život,
ani poškozeno zdraví. Nedošlo k žádným škodám. Ale příště? …”

 

Mluvčí generálního ředitelství HZS Mgr. Nicole Zaoralová dodává k dnešnímu  ‘čarodějnickému dni’:

“V loňském roce na čarodějnice hasiči likvidovali nejvyšší počet požárů za posledních pět let, celkem 154 jich bylo 30. dubna 2012 a 1. května celkově 120. Přímé škody se vyšplhaly na 6,2 mil. korun. Požáry si vyžádaly jeden lidský život. Více jak polovina počtu všech požárů během celého dne 30. dubna 2012 vznikla v odpoledních a večerních hodinách. Nejvyšší nárůst požárů vznikl mezi 20 a 21 hodinou, kdy hasiči likvidovali během jedné hodiny 15 požárů.

Pokud se tedy i vy chystáte „oslavit” čarodějnice, nezapomeňte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně a v neposlední řadě na opatrnost a nepodcenění síly ohně.”

 

-hzs pk, red-