Sirény ve svátek neuslyšíte

Ať už se rozhodnete strávit 1. květen, podle gregoriánského kalendáře 121. den roku podle (122. v přestupném roce), svátek práce, začátek máje, času lásky a květů jakkoliv, sirény v pravé poledne neuslyšíte. Tradiční akustická zkouška je z rozhodnutí generálního ředitele HZS ČR v tento zrušena.

 

Letos nás už pravděpodobně nepotká realita pranostiky, kterou uvedl Karel Čapek v Zahradníkově březnu „Na prvního máje sníh na střeše taje”, tak si svátek a volný den užijte v pohodě a klidu, bez negativních následků z předchozí filipojakubské noci a stavění a hlídání tradiční májky, jednoho ze symbolů jara.

————————————————————————————————————————-

Mimochodem tradice májky se datuje už od roku 1422! Tenkrát ovšem mělo postavení „máje” trochu jiný význam – chlapec, který máj postavil, za něj dostal odměnu – ruku své vyvolené. Na základě slibu manželství a postavení máje tehdy bylo uznáno církevním soudem na pražském hradě manželství a pak slavena svatba. (České tradice)

I pro Karla Hynka Máchu byl květen lásky čas, tak proč se svatby v květnu příliš nekonají? Může za to pověra pocházející z pranostiky „Svatba v máji, brzy na máry.” I když generace dnešních mladých snoubenců na pověry příliš nedá, přece jen je v květnu celkově méně svateb než v ostatních měsících (co kdyby…). Ne vždy a všude je to ale pravidlem. Květnové svatby spíš snoubencům rozmlouvají rodiče a prarodiče, kteří také převzali pověru od svých předků.

————————————————————————————————————————–

Ať je váš 1. květen a celý máj časem lásky a pohody přeje
redakce www.sumava.eu