Rozhodnuto. Vimperský zámek v soukromých rukou neskončí

Obavy, že by se o vimperský zámek nepřihlásila žádná státní instituce a objekt by dosavadní správce, Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, prodal komukoliv, kdo by o něj projevil zájem, se nenaplnily.

 

zamek mbartik

Vimperský zámek (foto: Michal Bártík)

 

Před čtrnácti dny jsme psali, že dlouhodobá snaha správy šumavského parku zbavit se břímě finančně náročné péče o zámek a převést ho na jinou instituci se začíná dostávat do pomyslné cílové rovinky. Vážný zájem o zámek projevilo po určitém váhání ministerstvo kultury. Jak nám tehdy sdělila mluvčí ministerstva Lenka Brandtová, ministerstvo kultury reagovalo kladně a svoji ochotu s převodem sdělilo vlastníkovi vimperské dominanty, kterým je ministerstvo životního prostředí. Jen se čekalo, jestli toto ministerstvo nevznese nové požadavky.

 

V minulých dnech navštívilo vimperské vedení – starosta Bohumil Petrášek a místostarostka Jaroslava Martanová – poslaneckou sněmovnu a přímo z úst ministryně kultury Aleny Hanákové se oba dozvěděli zprávu, že mezi oběma ministerstvy proběhl potvrzovací dopis a vimperský zámek tak získává nového vlastníka – Ministerstvo kultury ČR. Faktickou správu pak bude vykonávat Národní památkový ústav.

 

Pro město je to výborná novinka. Má jistotu, že se se státní institucí domluví na dalším provozování městského muzea v zámku i na konání různých akcí jak v interiéru, tak v exteriéru. Však si také rozhodnutí ministerstva místostarostka Vimperka pochvaluje. „Myslím, že je to pro město jedna z nejlepších zpráv, ne-li nejlepší, za poslední dobu,” okomentovala převod na nového vlastníka Jaroslava Martanová.

 

O tom, kdy k vlastnímu převzetí dojde, nechtěla místostarostka spekulovat, ale podle jejich informací se spíše dá očekávat několikaměsíční časový horizont.

 

 

Josef Rychtář

 

 

{acepolls 14}