Ve Sklářské ulici vznikne fitness park pro seniory

Specifické hřiště s herními prvky zaměřenými na seniory vyroste během nejbližší doby ve Sklářské ulici. Vznikne především díky Občanskému sdružení Stanislavy Chumanové.

 

002 

foto: ColMex

 

V loňském roce zažádalo vedení města o grant na vybudování hřiště pro seniory. Již v této fázi přislíbilo Občanské sdružení Stanislavy Chumanové tomuto projektu pomoc ve formě úhrady povinného spolufinancování. Když městu nebyl grant udělen, OS Stanislavy Chumanové se rozhodlo, že se stane realizátorem samo.

„Myslíme si, že hřiště pro seniory ve Vimperku chybí. Ve velkých městech jsou podobná hřiště obvyklá. Nejsou jen místem, kde si mohou zacvičit bez omezení všichni občané, ale ukazují také, že máme o naše starší občany Vimperku zájem. Chceme, aby se měli kde setkávat, pomohli svému zdraví, mohli si i popovídat, zahrát šachy a cítit se venku dobře,” vysvětluje předsedkyně občanského sdružení a zároveň radní Věra Vávrová.

Realizace stavby parku vycházela z rozpočtu ve výši 350.000 – 400.000 Kč. Občanské sdružení oslovovalo firmy z Vimperku a okolí a díky jejich laskavosti se podařilo získat částku, která umožnila zahájení realizace. „Podstatnou roli hraje i skutečnost, že příspěvky shromažďujeme už od loňského roku. Na jejich získání jsme tak měli dostatek času. Jsme skutečně vděční za podporu společností OV Media a Agromont. Výrazně nám pomáhají také občané a další firmy z Vimperku,” pochvaluje si Věra Vávrová.

 

fitpark

 

Projekt parku pro seniory (obrázek poskytlo OS St. Chumanové)

 

Při získávání prostředků na jeho realizaci, stejně jako na uskutečnění jiných akcí sdružení, mnoho jedinců a firem nepomáhá pouze finančně. Pro pořádání diskoték i bazarů majitelé poskytují sdružení prostory bez nároku na poplatky z pronájmu, členové sdružení i ostatní občané pomáhají při jejich organizaci zdarma a ve svém volném čase. „Celý park bychom vůbec nemohli vybudovat bez nezastupitelné pomoci společnosti Lesostavby, středisko Vimperk. Bezplatně nebo s minimálními náklady realizují veškeré zemní práce a instalaci všech venkovních fitness prvků. Nyní také jednáme s vedením Lesostaveb Třeboň o financování dodávky oplocení celého parku. Této firmě patří velký dík. Spolu s vimperskou společností OV Media patří mezi největší přispěvatele ke zkvalitnění života v našem městě,” dodává předsedkyně sdružení.


Nakonec není celá plánovaná částka potřeba. S dodavatelskou firmou cvičebních a rehabilitačních prvků do parku, se společností ColMex, s.r.o., se podařilo zástupcům Občanského sdružení Stanislavy Chuemanové v průběhu schůzek dojednat výjimečnou podobu spolupráce. Původní cena těchto zařízení se pohybovala kolem 200.000 Kč. Firma ale pojala celý projekt jako obecně prospěšnou aktivitu a vzdala se většiny své marže. Všechny prvky jako jsou venkovní stroje k posilování nebo protahovací zařízení dodala za cenu 120.000 Kč s tím, že šachový stolek věnovala zcela zdarma.

Realizace stavby ve Sklářské ulici již začala. Slavnostní otevření je naplánováno na polovinu července, při této příležitosti bude park předán Městu a do užívání občanů. Hlavní vchod do areálu parku bude zepředu, v zadní části bude průchod směrem k Penny a na parkoviště pod mostem. Pozemek je v majetku města a byl oddělen od svého okolí oplocením. To je ale v dezolátním stavu a musí být nahrazeno novým. Pozemek bude celý oplocen především proto, že k plotu bude nasázen živý plot a také proto, že si místní občané oplocení, které už tam jednou bylo, přáli obnovit. Park musí být podle Věry Vávrové opticky oddělen od místa, kde se nachází sběrný dvůr, silnice a parkoviště. „Má už na první dojem působit jako od nich oddělený a svým účelem výrazně odlišný prostor. I proto bude ohrazen a součástí projektu je také parková úprava prostřednictvím nových výsadeb zeleně,” zdůvodňuje.

 

img 6459

Současná podoba místa, kde bude zřízen fitness park pro seniory (foto: Josef Rychtář)

 

Místo pro fitness park nebylo vybráno náhodně. V těsné blízkosti, v domě č. p. 399, vzniká postupně dům s pečovatelskou službou. Ve zmiňovaném domě již několik starších občanů žije. Ostatní se do něj teprve budou postupně stěhovat. Letos bude k domu vybudován i venkovní výtah.

„Než jsme zahájili jednání o konkrétní podobě parku, sešli jsme se s občany, kteří žijí v něm a v jeho blízkosti. Všichni vyjádřili potěšení z připravovaného projektu a projevovali svou radost nad tím, že pamatujeme i na potřeby starších spoluobčanů. Jejich podpora nás velice povzbuzuje. Sami dokonce nabízeli, že se budou podílet na péči o tento prostor,” je potěšena Věra Vávrová.

 

Na budování parku i další projekty OS Stanislavy Chumanové lze přispívat na účet sdružení: 27-7823390427/0100.

Další informace o činnosti Občanského sdružení Stanislavy Chumanové najdete na: www.obcanskesdruzenischumanove.estranky.cz

 

 

Josef Rychtář