Ostré počasí na Ostrém

Výrazné vrcholy Velký Ostrý a Malý Ostrý byly českým turistům dlouhá léta díky své poloze zapovězeny. Dvojvrcholový suk se nacházející asi 4 km jihovýchodně od obce Hamry na Železnorudsku. Oba vrcholy leží na německé straně Šumavy, nižší vrchol Kleiner Osser (1266 metr n.m.) a vyšší Grosser Osser (1293 metrů n.m.) od sebe dělí asi 15 minut chůze. Oba vrcholy jsou skalnaté, s kříži na samých vrcholech. Státní hranice leží pár metrů od samého vrcholu Grosser Osser, proto je nejvyšší bod na české straně o 13 metrů níže v nadmořské výšce 1280 metrů n.m. V této výšce leží na německé straně vrcholu Turistická chata. Zajímavostí je, že zboží je sem dopravováno místní nákladní lanovkou z cesty, která končí pár desítek výškových metrů od chaty.

 

Oba zmiňované vrcholy tvoří významnou krajinnou dominantu, svým tvarem si vysloužily neoficiální název “Prsa matky Boží”.

 

Nedaleko vrcholu Kleiner Osser se nachází velmi oblíbené místo jak německých, tak českých paraglidistů. Louka zde  přechází ve velmi strmý svah, proto zde jsou za ideálních podmínek velmi silné vzestupné proudy, ideální pro paragliding. Počasí zde však umí být i velmi ostré, náhlá změna počasí, hustá mlha a velmi silný vítr s výraznými srážkami umí řádně potrápit turisty, kteří sem zavítají. 

 

Svou nesmazatelnou stoupu zde zanechal i orkán Kyrill, který má pod vrcholem svou desku s datem 18. ledna 2007.

 

Výhledy z obou vrcholů jsou fascinující, vidět je například Pancíř, Špičák, Velký Javor či německý vrchol Hohen Bogen. Jako na dlani je městečko Lam, ležící necelých 600 metrů n.m.

 

Fotografie byly pořízeny ve středu 22. května, kdy zde od poledních hodin panovalo opravdu ostré počasí.

 

(ir)

{gallery}volary/2013/05/osser{/gallery}