Šumavský park čerpal inspiraci ve Velké Británii

V minulém týdnu navštívilo několik pracovníků správy šumavského parku čtyři národní parky Velké Británie – Peak District, Northumberland, Cairngorms a Loch Lomond. 

„Považuji za nezbytné, aby se naši pracovníci v zahraničních národních parcích setkávali s tamní realitou pravidel ochrany přírody, s péčí o návštěvníky, ale zejména se způsobem spolupráce s místními lidmi a komunitami,” říká ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek. „Spolupráce jednotlivých britských správ parků s regionem, samosprávami, místními podnikateli, podpora profesionálního a přitom k přírodě šetrného cestovního ruchu – to jsou aspekty ochrany přírody, které jsme v Anglii hledali a řadu z nich také našli,” shrnuje Mánek.

„Sociální aspekty ochrany přírody vnímám jako klíč k trvalé prosperitě. To je oblast, která byla doposud velmi opomíjena, ze strany Správy NP a CHKO Šumava možná i záměrně zanedbávána. Zatímco v ochraně divoké přírody hledáme inspiraci spíše jinde v Evropě, tak v sociální sféře získáme kvalitnější inspiraci právě v národních parcích Velké Británie,” uvádí Jiří Mánek. „Aktivisté a někteří radikální politici považují šumavské obyvatele jako škůdce přírody. Naše vedení to vidí úplně opačně. Vnímáme místní lidi jako ty nejlepší ochránce. Každý, a to platí všude na světě, si svého domova váží a přirozeně ho chrání. Chceme rozvíjet marketing Národního parku Šumava na exkluzivní realitě, jinde v Evropě nevídané – na dlouhodobém soužití místního člověka s divokou přírodou,” dodává ředitel.

jirimanek jimdixon

Jiří Mánek s ředitelelem Národního parku Peak Discrict Jimem Dixonem

 

„Společně s místními chceme takto postupovat a vytvořit na Šumavě prostor pro život a hrdost místních na národní park, tak jako jsme to viděli ve Velké Británii. Tam jsme poznali, že jsou místní na svůj národní park hrdí. Náležitě z toho profitují a to i s významnou pomocí správy parku” doplňuje Jiřího Mánka Zdenka Lelková, manažerka Správy NP a CHKO Šumava pro regionální spolupráci.

Pracovníky šumavského parku v Anglii a Skotsku zaujal systém značení, počet a podoba informačních tabulí podél cest, naprosto běžné placení parkovného, které se zpětně využívá na údržbu cest a péči o zvířata. V informačních střediscích je zcela běžný systém kvalitního občerstvení, stejně tak naleznete dobré občerstvení i v odlehlých místech divoké přírody. Všude je možné koupit suvenýry, které turisté rádi vyhledávají.

„Velmi propracovaný je zde systém zařízení pro návštěvníky, která nabízejí celou škálu služeb. Je to výhodné nejen pro hosty, kteří mají vše na jednom místě, ale zároveň si z prodeje vydělávají na svůj provoz samotná zařízení. Pokud výrobky pocházejí z místa, tak jde o příjmy pro celý region,” říká další účastník exkurze Josef Štemberk, který je odpovědný za práci s veřejností v Národním parku Šumava.

Cesty za odbornou inspirací zaměstnanců parku do zahraničních národních parků pořádal ředitel Mánek již v letech 2004 až 2006, když byl náměstkem tehdejšího ředitele Správy NP a CHKO Šumava Aloise Pavlíčka. Takto navštívili zaměstnanci šumavského parku Národní park Kalkalpen v Rakousku, nebo Harz v Německu. Samozřejmostí jsou návštěvy NP Bavorský les. S ředitelem Národního parku Kalkalpen Erichem Mayrhoferem se setkal Jiří Mánek před půl rokem znovu a podle vzoru těchto rakouských kolegů také zaměstnanci šumavského parku připravují novou propagační publikaci o NP Šumava, která bude mít za úkol nalákat návštěvníky na divokou přírodu. Jiří Mánek se také pravidelně setkává s ředitelem Národního parku Bavorský les a pro odborné pracovníky ochrany přírody Národního parku Šumava chystá návštěvu švýcarského národního parku na konci letní sezóny. „Zaměstnanci péče o lesní ekosystémy pak pojedou nejspíš do Schwarzwaldu. V lesních porostech NPŠ s trvalým managementem se v rámci přestaveb lesních porostů uplatňují výběrné principy a ve Schwarzwaldu mají výběrné lesy, využívání přirozené obnovy a trvalé zachování zápoje lesa dlouhodobou tradici. Významný je také fakt, že šetrné multifunkční využívání lesa v tomto německém pohoří zohledňuje i přítomnost jedné z největších tetřevích populací v Evropě,” uvádí náměstek ředitele pro lesní ekosystémy Jan Kozel.

 

 

(jr)

 

foto: Pavel Pechoušek, Správa NP a CHKO Šumava