Zlatý záchranářský kříž putuje do Volar

Ve středu 22. května proběhlo na Pražském hradě slavností předání Zlatých záchranářských křížů za rok 2012.

Ocenění v rámci projektu Zlatý záchranářský kříž, které je udělováno laické i odborné veřejnosti za záslužné činy při záchraně lidského života, získal i patnáctiletý Radek Jiraň z Volar, který v lednu minulého roku svým rozhodným jednáním zachránil svoji rodinu při požáru domu. Radek Jiraň obdržel Zlatý záchranářský kříž přímo z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana.

 

Čin, za který Radek Jiraň získal ocenění Zlatý záchranářský kříž: V lednu roku 2012 v noci z 13. na 14. hořelo v půdním prostoru jednopatrového rodinného domu v Tovární ulici ve Volarech. Požár se po střeše a střešními podhledy rozšířil i na další, v těsné blízkosti stojící rodinný dům. K požáru došlo krátce po půlnoci, kdy všichni obyvatelé obou domů již spali. Tehdy čtrnáctiletý Radek Jiraň spal se svojí desetiletou sestrou a tříletým bratrem v dětském pokoji v podkroví. Tam, jako do jediné místnosti domu, se dostal kouř z požáru. Ten naštěstí Radka vzbudil. Radek vyšel z pokoje a viděl, jak se kouř valí z půdy. Okamžitě začal jednat. Běžel do ložnice rodičů a vzbudil otce. Poté se vrátil do podkroví, odkud vynesl malého bratříčka. S ním pak běžel do přízemí, kde vzbudil babičku s dědou a společně zavolali hasiče. Do horních pater se pak vrátil spolu s otcem, kterému pomohl s evakuací sestry a matky, jež měla v té době zraněnou nohu a nemohla sama odejít. Radek Jiraň prokázal, že umí ve vypjatých situacích zachovat chladnou hlavu a že neváhá kvůli záchraně života jiných riskovat své vlastní zdraví či život. Svým duchapřítomným jednáním uchránil zdraví a život celé své rodině.

 

Radek Jiraň nebyl jediným oceněným Jihočechem. Na Pražském hradě obdržel Cenu policejního prezidenta za rok 2012 nprap. Miroslav Kolář z obvodního oddělení Český Krumlov, který v prosinci 2012 se svoji přítelkyní v době osobního volna zachránil život 17 seniorů, které vyvedl z hořícího panelového domu v Českém Krumlově.

 

Oceněni byli dále policisté oddělení hlídkové služby České Budějovice – nstržm. Grosschopf, nstržm. Proksch, nstržm. Kročák a nstržm. Brousek, kteří obdrželi cenu Generálního mediálního partnera za rok 2012 za nasazení vlastních životů při požáru činžovního domu v Českých Budějovicích, odkud v srpnu minulého roku vyvedli 6 osob.

 

Více informací o jednotlivých kategoriích a jejich vítězích: http://www.zachranarskykriz.cz/cz/.

 

 

Vendula Matějů

tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje