V čase večera bude světlo…Noc kostelů 2013

 

p5242361

V pátek 24. května se v podvečer rozezněly zvony mnoha chrámů po celé republice – byla zahájena Noc kostelů. Ani Sušice nezůstala stranou a na seznam 1 375 otevřených objektů se připojily hned tři ze sušických kostelů – kostel Nanebevzetí Panny Marie, klášterní kostel svatého Felixe a děkanský kostel svatého Václava.

 

Právě v ten den odpoledne začínající oslavy zahájení letní turistické sezóny ve městě tak ve spojitosti s touto celostátní akcí  dostaly  punc ještě vyšší důležitosti obohacený o duchovní rozměr.

 

Letošní akce, jejímž mottem byl úryvek z knihy Zachariášovy „Potom už nebude den ani noc, ale v čase večera bude světlo“, byla pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkávání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů.

 

Také sušická římskokatolická farnost si pro návštěvníky těchto tří chrámů připravila bohatý program, v němž si každý mohl najít to své.

p5242353 p5242384

 

V kostele Nanebevzetí Panny Marie, který se vyznačuje nádhernou akustikou, tedy mimo jiné zazněly zpěvy mariánských a jiných písní, které si se svými žáky nacvičila prof. Jitka Kovaříková, zahráli mladí talenti ze ZUŠ Sušice a Nýrsko a při písních skupiny Memento se lidé mohli zamyslet nad úryvky z Bible.

 

Kapucíni z klášterního kostela sv. Felixe seznámili návštěvníky s historií řádu i se současným životem kapucínské komunity, provedli zájemce některými částmí kostela i kláštera, kam veřejnost běžně nemá přístup, ale byla chvilka i na zamyšlení při vystoupení sušického chrámového sboru a skupiny předvádějící biblické tance.

 

Děkanský kostel sv. Václava si pro své návštěvníky připravil mimo jiné koncert Mladých talentů, koncert chrámového sboru i koncert skupiny Memento.

 

Ve všech kostelích byla připravena komentovaná prohlídka objektů, které poutavou formou všem zájemcům představil historik sušického muzea PhDr. Jan Lhoták.

 

K vidění byly i fotografie ze současného života farnosti a výstava bohoslužebných rouch a předmětů.

 

Vyvrcholením Noci kostelů byl půlnoční zpěv svatováclavského chorálu v děkanském kostele, kterým se letošní ročník Noci kostelů v Sušici uzavřel.

 

I přes nepříznivé počasí byla tato akce provázena velkým zájmem veřejnosti. Dík patří nejen správcům sušické farnosti ale i všem účinkujícím a celé řadě dobrovolníků, kteří obětavě vydrželi až do pozdních večerních hodin. I sušická Noc kostelů si získává stále větší oblibu mezi návštěvníky a do budoucna se vytváří další pěkná tradice.

 

text: doc, foto: Vladimír Černý