prace

Radnice přidělila zakázku poprvé elektronickou dražbou

prace
Novým, ve Vimperku ještě nepoužitým způsobem přidělila radnice v minulých dnech veřejnou zakázku. Vítězná firma si práci na rekonstrukci Hraničářské ulice vybojovala v elektronické dražbě.

 

Zájemci nejprve museli projít prvním kolem. „Zde se hodnotilo, zda firmy mají kvalifikační a technické předpoklady,” objasňuje starosta Bohumil Petrášek. Následně se účastníci veřejné soutěže dozvěděli datum dražby a potřebná hesla pro přihlášení. Dražby se mělo v určený den zúčastnit devět přihlášených, ale protože se jednomu z technických důvodů nepodařilo do dražby zapojit, o zakázku svedlo boj od počítačů ve svých kancelářích osm zástupců stavebních firem.

Jak se v poslední době díky krizi ve stavebnictví stalo již téměř pravidlem, vysoutěžená cena je nižší, než předpokládal projekt. Tady rozpočet počítal s částkou téměř sedm a půl milionu korun, výsledná částka v tomto případě je dokonce o více než tři miliony nižší.

 

Starosta se brání srovnání elektronické dražby s tradiční obálkovou metodou, zda by se dosáhlo stejné úspory. „Nelze jednoznačně říci, že by se nepodařilo srazit cenu stejně i obálkovou metodou. My nevíme, jakou částku by napsali jednotlivé firmy ve výběrovém řízení,” říká starosta a dodává na upřesněnou: „Mohlo se stát, že vítězná firma by byla ochotná udělat zakázku za ještě méně peněz, ale tím, že s ní už nikdo v elektronické dražbě nesoutěžil, nebyla nucena cenu ponižovat.”

 

Na druhé straně oceňuje aktivní zapojení stavebních firem ve snaze podílet se na rekonstrukci Hraničářské ulice. Podle jeho názoru trochu sehrála i snaha trumfnout konkurenta hraničící až s hráčskou vášní a urvat zakázku pro sebe. Jak prozradil, na poslední chvíli jeden zájemce ubral z té doby nejnižší ceny deset tisíc a spustil tím lavinu snižování sumy.

 

„Uvidíme, jaké zkušenosti budeme mít s touto zakázkou, která se týká stavebnictví, ale domnívám se, že by elektronické dražby mohly být zajímavé při nákupu věcí, které jsou standardně na trhu, například kancelářských potřeb,” dodává místostarostka Jaroslava Martanová.

 

 

Josef Rychtář