dsc 0029

Nová silnice? Záleží na penězích

dsc 0022

Není to Cesta z města podle filmu režiséra Tomáše Vorla, ale cesta do města. Od kempu Vodník směrem k  městu. Ani slalom nepomáhá, není totiž kam uhnout… (foto zf)

 

Stav mnohých komunikací vyžaduje nejen po zimě důkladnou údržbu, některé přímo volají po celkové rekonstrukci. Mezi takové patří i cesta vedoucí od kempu Vodník směrem k centru Vimperka. Nepěkná vizitka pro místní i návštěvníky, kterých s teplejším počasím v kempu bude přibývat. Klasickou Nerudovskou otázku proměníme ve zcela pragmatickou: „co s tím?”.

dsc 0031

Ptáme se starosty Vimperka Ing. Bohumila Petráška – je pro letošní rok v plánu rekonstrukce, nebo větší oprava nebo této komunikace?

 

„V rozpočtu na letošní rok primárně generální oprava téhle silnice zahrnutá není. Bude se provádět pouze oprava poškozených míst. Město Vimperk čekají v příštím roce dvě významné, ale finančně velmi náročné akce – tou první je rekonstrukce úpravny vod v Brlohu. Investice do úpravny si vyžádá necelých 30 milionů korun – jak do budovy, tak především do technologie, která je už zastaralá, ačkoliv v současné době stále poskytuje dostatečný standard pitné vody u nás. Vzhledem k věku a opotřebování technologie a také v souvislosti se splněním normativních požadavků evropského společenství na kvalitu pitné vody je ale stav vodárny ze sedmdesátých let alarmující – je třeba počítat s tím, že mohou brzy nastat problémy a právě tomu se snažíme předejít. Na tuto investici město dotaci nedostalo. Financování bude z peněz za pronájem vodárenské infrastruktury společnosti ČEVAK a to jak běžný roční nájem, tak i předplacením nájemného. Toto se samozřejmě významně dotkne městského rozpočtu.

 

Tou druhou velkou investicí je pak zahájení realizace výstavby první z pěti etap Areálu vodních sportů – rekonstrukce a přestavba městského koupaliště. Předfinancování projektu, které město musí zajistit z vlastních zdrojů, si z městského rozpočtu (celkové náklady na I. etapu jsou téměř 33 milionů korun) ukrojí také pořádný díl. Město si na předfinancování bere úvěr, ale ten by měl pouze překlenout financování dotační části. Vlastní podíl města bude hrazen z rozpočtu.

 

Z uvedeného je tedy jasné, že rozpočet města je poměrně napjatý, i když s jistou rezervou myslím počítat můžeme a to v případě, že přerozdělení daní po novém rozpočtovém určení, bude pro Vimperk příznivější, než je náš dosavadní odhad a do městské kasy přibude více státních peněz. V případě, že by tomu tak bylo a za předpokladu že se nevyskytnou naléhavější potřeby, je možné, že bychom v nejbližších letech mohli najít prostředky na celkovou opravu povrchu zmíněné silnice. O jejím špatném stavu samozřejmě víme a netěší nás, zatím však nezbývá, než ho řešit dočasným ‘záplatováním’,” vysvětlil starosta.

 

Doufejme tedy, že městu se podaří získat více peněz ze státního rozpočtu do městského a jeho obyvatelům a návštěvníkům brzy lepší silnici.

Andrea Staňková

 

{gallery}vimperk/2013/cerven/vodnik_silnice_sam/{/gallery}