martindozral

Obchodní centrum: KDO je KDO?

V souvislosti s často vypjatými a emocemi zabarvenými diskusemi o výstavbě nového centra obchodu a služeb v areálu bývalé sirkárny v Sušici byla mnohokrát citována i společnost SOLODOOR. Jaká je skutečná role jednoho z největších zaměstnavatelů v Sušici a okolí v celém příběhu?

 

Oslovili jsme přímo generálního ředitele společnosti Martina Dozrála, aby se k celé záležitosti osobně vyjádřil. Poskytl následující informace:

 

martindozral

SOLODOOR doopravdy řešení problému centra obchodu a služeb zajímá a ovlivňuje. Plánované aktivity totiž bezprostředně sousedí s pozemky, na nichž tento přední domácí výrobce dveří a zárubní podniká. A revitalizace či budoucí využití těchto pozemků se přímo projeví i v hospodaření SOLODOOR. Na druhé straně SOLODOOR není primárním iniciátorem projektu obchodního centra a nemůže jeho průběh zásadně ovlivňovat.

 

Kdo je kdo?

Především je třeba na pravou míru uvést mylné informace týkající se majetkové situace. Právě kvůli nepochopení majetkové struktury byla SOLODOOR nesprávně považována za iniciátora stavby centra.

Skutečnost je taková, že pozemky bývalé sirkárny vlastní společnost Solo Matches & Flames, a. s. (bývalá Solo Sirkárna a. s.). Solo Matches & Flames, a. s. a SOLODOOR a. s. jsou sesterskými společnostmi.

 

Záměrem Solo Matches & Flames je ve spolupráci s developerskou společností Fuertes Development vybudovat v nyní zcela nevyužitém a chátrajícím areálu bývalé sirkárny centrum s řadou obchodů, provozoven služeb, moderní poštovní pobočkou a především s nabídkou zaměstnání pro 200 lidí z regionu.

 

SOLODOOR tento záměr samozřejmě podporuje. Firma byla také účastníkem počátečních jednání, kde poskytovala reference a odhady ohledně dalšího vývoje ekonomiky v této lokalitě. To byl ostatně jeden z hlavních důvodů, proč se developerská společnost rozhodla v problematickém regionu angažovat. Firma SOLODOOR i nadále přispívá svým poradním hlasem a účastní se důležitých jednání týkajících se tohoto projektu jako garant bonity Sušice pro potencionální investory.

 

SOLODOOR a Sušice

SOLODOOR patří v současné době mezi největší výrobce interiérových dveří a zárubní v České republice a má významné aktivity i v zahraničí. I když už význam společnosti přerostl hranice regionu, stále je SOLODOOR se Sušicí spojena doslova pupeční šňůrou. SOLODOOR je jedním z největších zaměstnavatelů ve městě: ve firmě pracuje zhruba 200 lidí ze Sušice a okolí.

 

Navzdory přetrvávající ekonomické krizi, která významně postihuje zejména segment stavebnictví, dokázala společnost SOLODOOR v posledních několika letech posilovat svoji pozici na trhu, zvyšovat obrat i prodeje svých produktů. A tím samozřejmě také držet úroveň zaměstnanosti. Strategický plán společnosti pro další roky počítá s dalším dynamickým růstem podpořeným zásadními investicemi, což by se mělo projevit i ve vytváření dalších pracovních příležitostí.

 

Rád bych, aby Sušice konečně začala vnímat SOLODOOR jako samostatnou a pro tento region velmi důležitou jednotku. Jako významného zaměstnavatele, který své aktivity uplatňuje právě tady, v Sušici. Za důležité považujeme kromě současného rozvoje i investice do budoucnosti, a to nejen do výroby, ale i do lidských zdrojů. Spolupracujeme se SOŠ a SOU v Sušici, v naší výrobě probíhá praktický výcvik učňů,“ uvedl generální ředitel SOLODOOR Martin Dozrál.

 

Na jedné straně tak SOLODOOR pomáhá naplnit a zvýšit atraktivitu vzdělání v řemeslných oborech. Na straně druhé si pak vlastně „vychovává“ své vlastní potenciální zaměstnance. „Chceme podpořit školy i jiným způsobem. Třeba i formou stipendia pro studium v oboru. Prioritně pro děti našich zaměstnanců, pokud budou další volné kapacity, pak i pro ostatní,“ plánuje Martin Dozrál.

 

Spojené nádoby

Podobně úzké spojení má SOLODOOR ale i se sesterskou společností Solo Matches & Flames. Matematika a logika situace je totiž velice jednoduchá. Obě firmy jsou součástí jednoho koncernu. A pokud se nepodaří realizovat projekt obchodního centra, budou na tom tratit všichni: město Sušice, které bude mít ve svém katastru chátrající ruiny, přijde o pracovní příležitosti a vzhledem k neexistenci své vlastní koncepce o budoucím využití areálu SOLO bude jen velmi těžko vysvětlovat občanům a potencionálním investorům zmaření tohoto podnikatelského záměru, Solo Matches & Flames, která přijde o jedinou smysluplnou možnost využití svých pozemků, a ve finále i společnost SOLODOOR. SOLODOOR v současné době totiž připravuje největší investici ve své historii do nových výrobních kapacit v hodnotě kolem 90 milionů korun. Tyto nové technologie by představovaly zcela zásadní mezník pro další výrazné zvýšení kvality dveří a rozšíření výrobního portfolia. Firma by se tím technicky dostala na absolutní špičku v České republice.

 

Realizace investice je ale pochopitelně i závislá na zhodnocení nemovitostí Solo Matches & Flames. Ekonomická náročnost investice, která se promítne i do rozsahu skladových a výrobních prostor, v námi preferované variantě počítá s tím, že pro první roky financování bude možné využít část financí získaných prodejem pozemků, o které má zájem investor obchodního centra. Pokud se akce nezrealizuje, do rozpočtu investice by to rozhodně výrazně zasáhlo. Znamenalo by to větší finanční nejistotu bez pojistky v podobě větší míry vlastních zdrojů. V případě rozhodování o investici bude určitě hrát roli i situace kolem realizace obchodního centra,“ tvrdí Martin Dozrál.

 

O peníze jde až v první řadě

Solo Matches & Flames jako vlastník dnes nevyužívaných nemovitostí se snaží dlouhodobě nalézt uplatnění pro nákladné a nevyužívané pozemky, pro něž neexistuje v současné době žádný jiný ekonomicky podložený zájem. Část financí plynoucí z využití pozemků a výstavby obchodního centra přispěje i k reinvesticím do SOLODOOR, ta tedy ke zvýšení zaměstnanosti v Sušici. „Ano, jde o ekonomiku a o peníze. Ale ekonomické a finanční zájmy přece hájí i ti, kteří proti výstavbě centra protestují. V této kauze běží ze strany odpůrců velmi intenzivní účelová kampaň, která má vzbudit dojem, že většina obyvatelů Sušice s tímto záměrem nesouhlasí. Pokud bych dostal účelově nastavenou otázku typu „Chcete, aby za každou cenu v Sušici vyrostlo další nákupní centrum?,“ odpověděl bych také, že ne. Na takovou otázku se totiž těžko dá odpovědět jinak. Každodenní realita je ovšem taková, že jako zákazník nevidím jediný důvod, proč bych měl být proti rozšíření nabídky zboží a služeb. Mám tu výhodu, že bydlím střídavě v Brně a v Sušici a pro svou každodenní potřebu si v Sušici kupuji pouze potraviny. To ale není měřítko pro běžného občana Sušice, který za nákupy mnoha věcí jezdí často velmi daleko, protože je v Sušici za odpovídající cenu nesežene. O tom, že nabídka v Sušici rozhodně není tak uspokojující, jak tvrdí místní podnikatelé, se přesvědčuji pravidelně při diskusích se zaměstnanci společnosti SOLODOOR i se svými známými, kteří v Sušici žijí ,“ popisuje Martin Dozrál.

 

Jen na náměstí Svobody a v přilehlých ulicích, které tvoří centrum Sušice, se nachází více než 120 obchodů, restaurací a dalších subjektů s nabídkou nejrůznějších služeb. Působí zde finanční ústavy, mobilní operátoři, realitní kanceláře, prodejci oděvů, drogistického zboží, potravin, lékaři a desítky dalších podnikatelů. „Proti výstavbě centra se staví jen menšina z nich. A i tato menšina přece sleduje také své vlastní finanční a podnikatelské cíle, které se někdy snaží zabalit do zástěrky bohulibějších záměrů,“ soudí Martin Dozrál.

 

Další smysluplná alternativa neexistuje

Skutečnost je bohužel taková, že žádná jiná smysluplná a reálná alternativa využití zchátralého areálu ve střednědobém horizontu neexistuje. Odpůrci centra mají jasno pouze v tom, že jej v žádném případě nechtějí. Protestují a sepisují petice, ale fakticky žádnou svoji vizi řešení nenabídli. „Avizovaná součinnost při hledání alternativních cest se nekoná. Zůstalo jen u řečí a za 4 roky mého působení v Sušici mě nikdo z protestujících nekontaktoval, stejně jako nekontakoval ani kolegy ze Solo Matches and Flames nebo developera Fuertes Development,“ popisuje Martin Dozrál.

 

Za vyloženě naivní považuje představy o obnovení výrobních činností. Budovy v areálu jsou totiž natolik zchátralé, že vyžadují demolici a další náročné sanační zásahy. Za této situace je pro každého lepší rozjet výrobu na „zelené louce“. A navíc právě výrobní činnosti by zcela jistě měly zásadnější dopad na životní prostředí, než obchodní centrum. Přitom právě ochrana životního prostředí je jedním z populárních argumentů odpůrců centra.

Jasno o řešení situace nemá ani vedení města. Problematika areálu sirkárny se pravidelně stává žhavým tématem před volbami. Zatím však vždy zůstalo jen u předvolebních slibů bez následných konkrétních kroků.

SOLODOOR proto vyzývá všechny, aby posuzovali projekt výstavby centra obchodu a služeb z hlediska toho, co je výhodné pro Sušici a její občany a ne na základě jednostranných argumentů jeho odpůrců.

 

-red-