celek

Šumavský strongman 2013 – titul je doma!

V daný čas, v sobotu odpoledne, to byla se vší pravděpodobností největší koncentrace lidské síly na jednom místě.

Osmnáct siláků se sešlo v sobotu odpoledne na sušickém  náměstí na  III. ročníku Šumavského strongmana – soutěže v extrémních silových disciplínách, které opravdu běžně jen tak neuvidíte.

 

celek

 

Pořadatelem byl už potřetí Jiří Vytiska, mj. držitel hned prvního titulu Šumavský strongman a   loňský třetí nejúspěšnější strongman v Českém poháru amatérů.

1 0

 

Divácky atraktivní souboje se letos odehrávaly na sušickém náměstí a  publiku patří hned dvojí poděkování – za to, že se nenechalo odehnat krátkými přeprškami a za vynikající atmosféru, kteoru závodníkům vytvořilo. Bylo  jí zapotřebí  – mnohdy si   soutěžící sáhli na dno.

5 6

Za sušický Strongman klub bojovali  už zmíněný Jirka Vytiska (člen  Strongman Czech Elite Group 2013, přezdívaný ‘šumavský grizzly’), jeho týmoví kolegové Michal Slivoň a Jirka Marek.

 

3 4

Dostat nad hlavu 130 kg vážící kládu se podřilo deseti z nich, přičemž největší sílu a zarputilost prokázali Jiří Dejmal a Jiří Vytiska (6×), Michalu Slivoňovi se to podařilo třikrát.

Nevinně znějící název disciplíny “medley” v sobě ovšem skrýval závaží 560 kg – přenesení dvou železných kufrů (každý po 130 kg)  a super yoke / hrazda se závažím – 300 kg.

260 kilo na 20 m v nejrychlejším čase 24 vteřin dokázal přenést  Michal Tichý,  celou vzdálenost s třistakilovou lahůdkou  ušli nejrychleji shodně Jirka Vytiska a  Jirka Dejmal.

Po takové rozcvičce už bylo roztažení kamionu o váze 13,5 tuny  hračkou.  Zdvihání auta  (i tentokrát  šlo o Peugeota – fanoušek tohoto sportu Jaroslav Kalný zapůjčil k tomuto účelu Peugeota 2008 / váha 1 400 kg) šlo nejlépe  Honzovi Šleisovi – v limitu ho zvedl  patnáctkrát, Jirka  Tkalčík, Michal Tichý a Jirka Vytiska jen o jeden zdvih méně. 

Někteří borci až do poslední disciplíny nevypadali ani unaveně, pro jiné byly některé za hranicí možností… ale takový je každý sport.  Závěrečná disciplína – převracení 400 a 500 kilových pneumatik (3 otočky v limitu na stoprocentní splnění) už pořadím výrazně nezamíchala. Za 28 vteřin si s ‘kolečky’ pohrál Jirka Vytiska, o deset vteřin více k tomu potřeboval Michal Tichý a na 50 vteřinách zastavil stopky rozhodčí  v případě Jirky Dejmala. Čtyřsetkilovou pneumatiku převrátili  třikrát všichni, pětistovku v plném počtu  už ‘dalo’ jen pět závodníků.

 

7 8

Tak abychom to nezdržovali – s pětibodovým odstupem od sebe  skončili siláci na prvních čtyřech místech:

4. Jan Šleis (70,5)

3. Jiří Dejmal  (75,5)

2. Michal Tichý (80,5)

1. Jiří Vytiska (85) – vítěz a držitel letošního titulu Šumavský strongman (vyhrát doma není nikdy jednoduché; Jirkovi se to podařilo podruhé a za odměnu’ dostal od soupeřů koupel…)

 

Do první poloviny  se skvělými výkony dostali:

5.  Jiří Tkadlčík (61)

6. Michal Slivoň (58,5)

7. Michal Šulc (55)

8. Jaroslav Švejda (54,5)

9. David Štrombach (47,5)

 

 

leos franta

K výborné atmosféře  přispěli nejen diváci, ale také tradiční a oblíbený moderátor Leoš Kubeš, rozhodčí ‘par excellence’ František Bauer (na foto se synem)  a kompletní strongman tým zajišťující v Sušici bezproblémový průběh soutěže. Poděkování směrem ke sponzorům a partnerům, v čele s městem Sušice, s jejichž pomocí má  soutěž  stále vyšší úroveň, dostalo tím větší váhu, že  podpořili “své koně” a titul zůstal ‘doma’. Mluvit se o něm bude ovšem hodně daleko.

-red-

Kompletní fotogalerii z akce najdete ZDE.