Oblastní charita Vimperk

Oblastní charita Vimperk

 

Služba pro rodiny s dětmi.

 

Posláním této služby Oblastní charity Vimperk je pomáhat rodinám v nepříznivé životní situaci. Poskytovat podporu či pomoc, zejména při problémech s bydlením, zaměstnáním, při zadlužení, radit jak vést domácnost, jak hospodařit, vychovávat děti, jak se s nimi učit. Formou sociálních technik pomáhat při neshodách v rodině či ve společnosti.

Služby jsou přizpůsobovány individuálním potřebám každé rodiny, podporují rodiny v tom, aby se naučily řešit problémy samostatně vlastními silami. Je zde velká snaha předcházet sociálnímu vyloučení těchto rodin. Pomoci lze i dětem, které samy požádají o pomoc. Služba podporuje aktivní trávení volného času dětí, zejména z méně podnětného sociálního prostředí.

 

Dnešní rozhovor jsme udělali s Bc. Romanou Trojanskou, která nám činnost charity popsala ještě blíže.

 

 

Jak dlouho nabízíte služby pro rodinu?

 

Tato služba byla založena v roce 2007, zároveň s touto službou vzniklo i mateřské centrum pro maminky s dětmi na mateřské dovolené. Maminky začínající v mateřském centru se postupně vrátily do práce a zájem o návštěvy mateřského centra se snížil. Předali jsme tedy maminkám mateřské centrum s tím, že si zde mohou organizovat činnosti samy, a my sociální pracovnice se věnujeme jen sociálně aktivizačním službám pro rodiny s dětmi. Myslím si, že se tato služba postupem času zkvalitnila, klientů máme opravdu dost a co nás těší je, že předají kontakty dalším nebo se k nám v případě, že to znovu potřebují, vrací.

 

 

 

 

Vaším posláním je pomáhat rodinám? Je to v celkovém kontextu, nebo Vás o pomoc může požádat i jednotlivec?

 

Naše zaměření je nejenom na celé rodiny, ale můžeme pomoci i jednotlivým členům té rodiny, matce, otci nebo pouze dítěti. Pokud nás kdokoliv z nich osloví, samozřejmě mu pomůžeme. A to buď ambulantní formou, přímo v domácnosti nebo s využitím internetového poradenství. Zde si kdokoliv může mailem poslat dotaz, nebo zažádat o pomoc. Tato služba funguje i anonymně.

 

 

Jaká je Vaše pracovní doba a celková náplň?

 

Ambulantně poskytujeme služby ve všedních dnech od 7.30 – 9.00 hodin a od 12.00 – 16.00 hodin. Poté poskytujeme terénní služby, což jsou návštěvy rodin. Některé rodiny dají přednost ambulantní péči, jiné volí spíše rodinné prostředí. Rodina nás osloví sama, přijde s problémem a my se jí snažíme pomoci.

Co se týče náplně pracovní doby, je rozdělena na poradenskou činnost a terapeutickou. Poradenská činnost podává praktické informace, kam si má člověk dojít, jak se vypořádat s dluhem, při problémech s bydlením, s přípravou do školy, pomoci při jednání na úřadech. Těch informací a případů je velmi mnoho.

Terapeutická činnost obsahuje terapie a psychoterapie ať už při běžném problému či při krizové intervenci. Při krizové pomoci je potřeba pomoc v určitém momentu, v určitém okamžiku, kdy sám tu situaci člověk nezvládá, je to pro něj velká zátěžová situace a ta pomoc potřebuje okamžitě. Bohužel máme i spoustu klientů závislých na drogách a to i u mladistvých. Při psychoterapii pomáháme při rozpadu vztahu, při pomoci na závislosti, při těžkém sebepoškozování, depresi. Nejsme manželská poradna, pouze nabízíme a pomáháme díky psychoterapii. Pokud psychoterapie nestačí, úzce spolupracujeme s psychiatričkou MUDr. Havlovou. A následně naopak.

 

 

Spolupracujete i s jinými organizacemi nebo sociálními službami?

 

Konkrétně tady ve Vimperku spolupracujeme s Oddělním sociální péče a ochrany dětí a s Městkým úřadem. Obě instituce nám také posílají rodiny, které potřebují naší pomoc. Je to například pomoc s návratem dítěte z dětského domova do rodiny, zařazení do běžného života. Většinou je stanovená v rozsudku od soudu forma poskytovaných služeb a poté klient musí tuto dohodu doržovat. My jsme služba, která je dobrovolná, toto nařízení je vždy na základě návrhu sociální pracovnice z OSPODu.

 

 

Kolik zaměstnaňkyň nyní zastává tuto práci?

 

V současné době jsme tu dvě pracovnice, nyní jsme přibraly novou kolegyni a fungujeme ve třech. Uvidíme, jak to bude nadále vypadat. Podle sociálního zákona musíme na tuto funkci mít sociální vzdělání, být tedy sociálním pracovníkem. Je nutno míti Vyšší odbornou školu sociální nebo Vysokou školu.

 

 

Využívá vašich služeb spíše menšina, nebo celkově je to rozdělené půl na půl?

 

Ze začátku převažovaly služby pro romské etnikum, dokázali jsme se začlenit mezi ně a nabídli jim podporu. Ještě nedávno jsme vedli romský taneční soubor Čhave devlestar, který se osamostatnil a sami pokračují v další činnosti, což svědčí o tom, že jsme je podpořili v tom, aby se snažili vlastními silami takovouto činnost rozvíjet a nebyli jen závislí na pomoci jiných a na dotacích od státu. V současné době převažuje práce s majoritní společností.

 

 

Nedávno byl konec školního roku, mohou se na vás obrátit děti, které mají problém s vysvědčením? Využívají děti tuto službu?

 

My se snažíme dětem pomoci již v průběhu celého roku, kdy u nás běží pomoc s doučováním, které provádím já s kolegyní a máme k dispozici speciálního pedagoga. Každé dítě dostane termín a v té době dochází na doučování. Pokud mají děti pocit, že se potřebují svěřit s obavou z vysvědčení, mohou se na nás samozřejmě obrátit.

 

 

Můžeme shrnout vaši činnost v číslech?

 

Čísla bychom mohli použít z podkladů pro červnové zastupitelstvo. Rozsah námi poskytovaných služeb v roce 2013 od ledna do května.

Celkový počet rodin využívajících naší službu bylo 27. Pomoc rodičům při péči a výchovu dítěte využilo 13 rodin. Pomoc s hospodařením rodiny 11 rodin. Dluhové poradenství a podpora při hledání zaměstnání také 13 rodin. Pomoc se školní přípravou využilo 28 uživatelů. Pomoc s bydlením 11 rodin. Sociálně terapeutické činnosti využilo 10 uživatelů.

 

To je jen výčet některých druhů činnosti, které nabízí naše sociální služba. Podařilo se nám předejít u lidí v krizi i sebevraždě, zachránit fungování rodiny, nebo předejít odebrání dětí z rodiny. Bohužel se setkáváme i s případy babičky týrané vnukem, s projevy sebepoškozování, výživovými problémy, se sociální fobií, s nezdravým vztahem k sobě samému, nebo se závislostí na gamblerství a drogách.

 

 

Pokud mohu mluvit sama za sebe a doufám, že i za ostatní, děkuji Vám za práci, která je pro nás velmi přínosná a zároveň děkuji za rozhovor.

 

Lenka Doubková