Lenorské slavnosti chleba

V sobotu 27. 7. 2013 se konal již 7. ročník lenorských Slavností chleba.

Nám se podařilo udělat rozhovor se starostkou Lenory paní Mgr. Jaroslavou Krnákovou.

 

 

 

 Letos Lenora pořádá již 7. ročník slavností. Kdo tuto akci organizuje a jaká je její návštěvnost?


Akci organizuje kompletně obec Lenora – čili jaké si to uděláme, takové to máme. V každém případě je velmi náročné tuto akci zorganizovat a pracujeme na ní vždy od počátku roku. Nejintenzivnější činnost vyvíjíme v květnu až červnu, kdy uzavíráme smlouvy s vystupujícími a jednáme s našimi partnery. Musím jim velmi poděkovat. Myslím, že máme sponzory, kteří  oceňují přínos slavnosti zejména v tom, že zlepšuje soužití lidí, ti  mají příležitost se setkávat, popovídat si, pobavit se. Domnívám se,  že svou účastí oceňují dobré vztahy, které mezi sebou máme. A to mě osobně velmi těší.  Návštěvnost máme každý rok velmi slušnou. Bohužel v odhadech se různíme. Nedokážeme spolehlivě určit počet návštěvníků, protože nevybíráme vstupné. Lidé se navíc v průběhu dne vyměňují. Užíváme pomocných  metod, např. počet parkujících aut. Vzhledem k průběhu přes den i k návštěvnosti během večerního zakončení slavnosti odhadujeme, že účast  převýšila 1 000 lidí.

 

 

 

Co konkrétně Vás na této akci nejvíce baví, nebo co se Vám líbí?

 

Nejvíce se mi líbí chystat pro každý rok novinky. Letos se obzvláště líbili bubeníci ze skupiny Marimba. Další novinkou byla tvořivá dílna pro děti, kterou vedla Růžena Vincíková. Děti spolu s ní připravily, upekly a nakonec si odnesly obřadní pečivo. Také jsme se stali součástí hodinového živého vstupu do radia Český rozhlas 2 – Výlety s Dvojkou (moderátorem Pavlem Kudrnou). Oceňuji, že na naší akci byli pracovníci NPŠ, konkrétně střediska environmentální výchovy ze Stožce – to k nám na Šumavu prostě patří.  A u dětí měl samozřejmě úspěch kejklíř Slávek se svým vystoupením. Loni nám hrála skvělá country kapela Pauza ze Strakonic a s ní vystupovala taneční skupina Osm a půl opice.

 

 

 

Zorganizovat takovouto akci je jistě náročné. Pomáhá Vám ještě někdo? 

 

Každý rok s námi spolupracují pekárny Šumava Volary, Klas Prachatice a Cais Vlachovo Březí. Spolupráce si velmi vážím, bez nich by se nám takovou náročnou, ale krásnou  akci jen těžko podařilo zorganizovat.

 

 

Stejně jako loni, tak i letos se konala soutěž O nejlepší chléb. Můžete prozradit výsledky této soutěže?

 

1. místo vyhrál chléb Staročech s cibulkou a slaninou – Pekárna Šumava Volary

2. místo získal chléb Formanský – Pekárna Klas Prachatice

3. místo obsadil Dvoukvasový chléb – Pekárna Cais Vlachovo Březí

 

 

Na závěr bych všem ještě jednou poděkovala. 

 

Paní starostko, děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková

 

Více fotografií zde.