Mouřenec odhalí tajemství kostnice

Mouřenec dnes odhalí tajemství barokní kostnice

 

Dalším pohledem do hostorie pokračuje v neděli v kostele svatého Mořice nad šumavským Annínem cyklus Léto na Mouřenci. Ve 14 hodin začíná přednáška Mgr. Martina Čechury ze Západočeského muzea v Plzni na téma: „Historie a historické pozadí svatomouřenecké kostnice“.

 

Mouřenecká kostnice návštěvníky kostela velmi zajímá. Aby také ne. Vždyť se jedná o barokní stavbu z 18. století, ve které svého času byly uloženy tisíce kosterních pozůstatků. Dodnes je zde mnoho lebek a kostí, jejichž původ je zčásti obestřen tajemstvím. Chceme toto tajemství lehce poodhalit, a proto jsme pozvali archeologa Západočeského muzea v Plzni pana Martina Čechuru,“ říká jeden z organizátorů mouřeneckých akcí Lukáš Milota.

 

mourenec-4-srpna

 

 

 

Po přednášce bude tradičně možné si prohlédnout celý areál kostela i hřbitova, případně si zakoupit pohlednice a získat turistické razítko Mouřence. Návštěvníci mohou také přispět na dřevěnou kopii sochy svatého Mořice, kterou pro kostel zhotovil řezbář Karel Tittl z Velhartic.

————————————————————————————————————————————————————-

Cyklus Léto na Mouřenci pořádá Římskokatolická farnost Mouřenec ve spolupráci s iniciativou Přátelé Mouřence. Až do konce září nabízí přednášky, prohlídky, koncerty, meditace a další akce (obvykle v neděli ve 14 hodin). Koná se u příležitosti 20. výročí znovuvysvěcení kostela v roce 1993.

 

Do konce srpna se návštěvníci kostela mohou těšit například na přednášku prof. Jana Royta o gotických mouřeneckých freskách (11.8.) nebo na koncert kytarového virtuóza Lubomíra Brabce (25.8.),“ láká zakladatel iniciativy Přátelé Mouřence a jeden z organizátorů Lukáš Milota.

 

Cyklus vyvrcholí 21. září slavnostní jubilejní česko-německou bohoslužbou a posvěcením sochy svatého Mořice, na kterou přispívají návštěvníci kostela od loňského léta.

Léto na Mouřenci se koná za finanční podpory Dispozičního fondu Cíl 3/Ziel 3.