kasperk

Z Kašperku to uvidíte s nadhledem

SVĚTOVÁ KLASIKA NA KAŠPERKU

Letní série divadelní spolku Kašpar na nejvýše položeném královském hradě v Čechách je tu již potřinácté! Divadelní soubor z Celetné opět nabízí divákům skvělý zážitek: legendární příběhy ve skvělém nastudování v jedinečných prostorách hradu Kašperk u Kašperských Hor. 

 

Divadelní spolek Kašpar uvádí:

William Shakespeare: Othello
5., 6., 7. srpna od 21 hod. ve zřícenině paláce hradu Kašperk

V proslulém příběhu o vášni, zradě a krutém trestu se v hlavních rolích představí Jan Potměšil a Alena Doláková. Režie se ujal principál divadla Jakub Špalek.

 

Edmond Rostand: Cyrano
8., 9., 10. srpna od 21 hod. ve zřícenině paláce hradu Kašperk
Legendární příběh o hrdosti a opravdové lásce v režii Jakuba Špalka, v hlavních rolích se představí Martin Hofmann a Jitka Čvančarová.

 

Autentické prostory zříceniny hradního paláce dokážou po čtyři večery bez nadsázky diváky a účinkující spojit v jeden harmonický celek. To vše i díky tomu, že na Kašperk není potřeba převážet divadelní scénu. Přirozenou scénou obou divadelních představení se stávají autentické prostory bývalého paláce a přilehlé věže. Jedná se o nejstarší části hradu ze 14. století, které nebyly nikdy přestavovány. Historické kamenné zdi místy se zbytky omítky, otvory s kamenným ostěním nebo třeba skvělá akustika, blízký kontakt s divákem, to vytváří jedinečnou atmosféru, propojení a porozumění mezi autory, herci a diváky. Příběh se stává jaksi ještě pravdivějším. Tyto podmínky všechny účinkující motivují k podání mimořádných hereckých výkonů. Zkrátka jedná se o výjimečný zážitek.

 

A dál?

V rámci zatraktivnění návštěvy hradu Kašperk jsme připravili nový cyklus věnovaný historii, dovednostem dávných časů a vůbec té jedinečné době, kdy hrady bývaly opevněnou základnou vládců velkého území a kdy čest a právo platilo i bez sáhodlouhých formulací písemných smluv.

Návštěvníci se mohou těšit na zasvěcené povídání přímo z úst mistra, dozvědí se informace, které vycházejí přímo z vlastních zkušeností daného řemesla a hlavně vše přímo uvidí. Zájemci z řad diváků si pak mohou pod dohledem mistra sami vyzkoušet dané řemeslo.

Na srpen Kašperk připravil:

17. – 18. 8. – škola šermu – Skupina historického šermu Romantika Plzeň
24. – 25. 8. – výcvik lukostřelby – Petr Jindra
31.8. – 1.9. – ukázka výcviku bojového koně – Equites Gabreta

 

Kašperk je ale možné navštívit  i mimo tyto termíny – každý den vč. pondělí. Doporučujeme například unikátní novou prohlídku „Stavba hradu”. Tato prohlídka se zdánlivě obyčejným názvem v sobě ukrývá světový unikát. Kašperk je prvním a současně jediným hradem na světě, kde se kolem turistů a přímo před jejich zraky vystaví, vybaví se nábytkem a zase zanikne středověká komnata.

Tato prohlídka svou nápaditostí a výtvarným zpracováním, ale i vtipem zaujme nejenom dospělé, ale i nejmenší návštěvníky, kteří se tak hravou a nenásilnou formou seznámí se středověkým stavitelstvím.
Nadšené ohlasy návštěvníků nás povzbuzují při přípravě nových netradičně pojatých prohlídek o životě na hradě.

 

To vše a mnohem víc nabízí Kašperk, hrad postavený z příkazu Karla IV.
A nezapomeňte, z Kašperku uvidíte vše s nadhledem!

-zs-