Vyšla kniha Paměť Čkyňska

Knihu s podtitulem „Krajem pod Šumavou v dobách dvou totalitních režimů, 1938 – 1968″ od autora Petra Martana vydala Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s.

IMG 2124Je historickou studií na 128 stran, napsanou zejména na základě dokumentů uložených ve státních archivech. Publikace vznikala 7 let a má za cíl pravdivě a úplně zaznamenat novodobé dějiny našeho kraje. Je doplněním knihy „Čkyně” (vydané 1987, MNV), která neobsahuje mnohé podstatné události, neboť cenzura tehdejší moci dovolovala psát pravdu jen do určité míry.

Proto vychází kniha s důrazem na příběhy lidí trpících v období nacismu a komunismu. Kniha přináší jejich jména a tragické příběhy a prosí, aby nezůstaly v zapomnění. Jsou zde uvedeni občané, kteří činili odpor proti tehdejší moci a stali se politickými vězni a hrdiny III. odboje. Ti prožili nepředstavitelné utrpení. Kniha má být gestem soucitu a uznáním, které těmto spoluobčanům dlužíme. Úvod knihy napsali Naděžda Kavalírová, která je předsedkyní Konfederace politických vězňů ČR a František Šedivý, přední český spisovatel vězeňské literatury.

Kniha vyšla s významnou finanční podporou Obce Čkyně, díky pochopení téměř všech zastupitelů a starosty Stanislava Chvala. Dík patří také finanční podpoře Obce Bohumilice, Městyse Čestice a zdejších firem.

Díky jim je kniha distribuována jako neprodejná a je určena vážným zájemcům ze Čkyňska, ale i školám a institucím v jeho okolí. Lze ji získat u výše uvedeného vydavatele na tel. č. 732 373 448, email: martanckyne@seznam.cz; na informačních stáncích a akcích pořádaných vydavatelem; v Obecní knihovně ve Čkyni.

Petr Martan