strom

Téměř 2 300 zásahů kvůli počasí

Telefonní linky 112 a 150  se od nedělního odpoledne téměř  neodmlčely.

Během neděle vyjeli hasiči HZS ČR celkem ke 2 277 událostem souvisejícím s bouřkou. Z toho bylo 1 996 technických zásahů – pro porovnání, podle dlouhodobých statistik  vyjíždějí hasiči denně průměrně ke 150 technickým zásahům.

Přitom nejvíce událostí vzniklo v poměrně krátkém časovém období, v době kdy se nanašem území projevila prudká změna počasí v podobě bouřek, silného větru a přívalových srážek –  mezi 16.  hodinou a půlnocí vyjížděli hasiči k 1 776 technickým pomocem. 

 

Nejčastěji hasiče zaměstnaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Některé silnice zůstaly po pádu stromů úplně neprůjezdné a v několika případech vyjížděli hasiči také k odstranění stromů, které padly na osobní vozidla nebo objekty.
 
Problémy nebyly pouze na silnicích, ale také na železnici, i tam působily popadané stromy komplikace. Odstraňovat stromy z kolejiště museli hasiči například u Ledče nad Sázavou, Břevnice, Havlíčkova Brodu nebo Rozsochatce.
 
Hasiči ale například vyjížděli i k požáru, kdy na Pardubicku hořely větve stromu, které padly na dráty elektrického vedení, nebo  k požáru rodinného domu, který zapálil blesk v okrese Plzeň Jih.
 
Další zásahy hasičů byly spojeny s přívalovými dešti. Vodu po silném dešti nestačila pobrat kanalizace, a tak se na mnoha místech tvořily obrovské laguny, které ale prosakovaly i do sklepů domů. Hasiči tak na některých místech také odčerpávali vodu z lagun nebo tu, která natekla do domů.
 
Nadále ale hasiči varují před stále ještě největším  nebezpečím, kterým jsou v tomto období požáry v přírodním prostředí. ‘Nahrává’ jim dlouhodobé sucho  a extrémně vysoké teploty.
 

Klatovský okres se s počtem 50 událostí zařadil na třetí místo s nejčastějším počtem zásahů v důsledku nedělního počasí, 64× zasahovali hasiči rokycanského okresu a 57× doimažlického. Následovaly:  Tachov 38, Plzeň – město 37, Plzeň – sever 25, Plzeň – Jih 23.

 

Během nedělního večera pomáhali hasiči s evakuací dvou dětských táborů, jednoho na Rokycansku (Z dětského tábora v Jablečnu okr. Rokycany bylo z důvodu stoupající hladiny vody a popadaných stromů evakuováno 25 táborníků z toho 18 dětí.) a druhého u Brna. Situace se zklidnila až kolem půlnoci.
 
Následky nedělního počasí  řešili hasiči v Plzeňském kraji ještě včera, kdy v 59 případech  byla jejich pomoc nutná u technických zásahů.


 -red-