dodavka

Reakce řidiče, když “požije”…

Zvýšený provoz na silnicích behěm prázdninového období s sebou nese bohužel i zvýšený počet dopravních nehod, včetně tragických. Práce policistů při vyšetřování dopravních nehod je nekonečná. Ale některým z nich lze jednoduše zabránit. Jak? Zodpovědným chováním řidiče.

Asi každému je jasné, že reakce řidičů se po požití alkoholu mění – k horšímu v tom smyslu, že omezuje využívat jeho schopnosti soustředění a pozornosti, jednání a chování na silnici (a nejen tam).  Policejní dopravně bezpečnostní akce, které se zaměřují na nejrůznější oblasti bezpečnho silničního provozu se s alkoholem za volantem setkávají téměř vždy.

 

Řidiči “pod vlivem” jsou nebezpečím pro sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Víte jak alkohol ovlivňuje jejich reakce?

Odhad vzdálenosti se zhoršuje

Prodloužení reakčního času

 

Schopnost rozeznat pohybující se světla je zhoršená

 

Nepřesnosti při řízení v prostoru

 

Obtížné přizpůsobení přechodu ze světla a tmy

 

Nastupuje horší vnímání barev

 

Zorné pole se zužuje (řidič nevidí okraje zorného pole)

 

Soustředěnost je zhoršená (snížená schopnost věnovat pozornost více dějům)

 

Poruchy rovnováhy

 

Orientace je oslabená (řidič použije plyn místo brzdy)

 

Spánek, nevolnost a další potíže…

 

 

Sečteno a podrtženo: ono omílané “alkohol za volant nepatří” dostává ve světle těchto informací zcela konkrétní rozměr – dovedete si představit, že byste se ocitli v kolizi s takovým řidičem, ať už sami  jako řidiči, nebo chodci či cyklisté? Že by následky  dopravní nehody způsobené opilým řidičem mohly dopadnout na vás a vaši rodinu?  Říká se, že riskovat se  obecně nevyplácí – stoprocentně to platí NA SILNICI.

 

Na škodu není ani připomenutí , jaké sankce hrozí těm, kteří za volant usednou pod vlivem alkoholu

 zákon říká, že :
     Řidič nesmí:
1) požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy,
2) řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky, kdy by mohl být ještě pod jejich vlivem.
prestice7
  

 
Řidiči si mnohdy neuvědomují, že porušení pravidel provozu může zakládat odpovědnost za přestupek. A tedy i za  sankce:
 
 
A) PŘESTUPKY
   Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích:

 Řídí vozidlo nebo jede na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod jejím vlivem:    nad 0,3 promile = bodové hodnocení  = 7,  a   sankce ve správním řízení 2 500 -20 000 Kč a zákaz činnosti 6 měsíců až 1 rok.

Řidič řídí vozidlo nebo jede na zvířeti ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky: sankce ve správním řízení 25 000 – 50 000 Kč a zákaz činnosti 1 až 2 roky

 

Přes výzvu se řidič odmítne podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti nebyl ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou:   počet bodů = 7, sankce ve správním řízení 25 000 – 50 000 Kč a zákaz činnosti 1 až 2 roky

 Způsobí dopravní nehodu, při které je jinému ublíženo na zdraví: sankce ve správním řízení 25 000 – 50 000 Kč a zákaz činnosti 1-2 roky.

 

1

B)  TRESTNÝ ČIN

Ohrožení pod vlivem návykové látky – Řízení vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost považujeme hladinu alkoholu v krvi nad 1 promile.

Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím m svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. 

-red, zdroj: p cr-