Sbírka na záchranářský člun

Vodní záchranáři  potřebují nový člun a vybavení na Hracholusky. Pořídit ho chtějí z veřejné sbírky.

vzs milota

 

Ta byla zahájena letos začátkem března. jak uvedl velitel stanice první pomoci Vodní záchranné služby Hracholusky Miroslav Ptáček, záchranáři mají k dispozici tři čluny, ale všechny už přesáhly věkovou hranici dvaceti let, takže  je zapotřebí vybavení obnovit. Ročně zasahují  vodní záchranáři na Hracholuskách zhruba u stovky případů, letos už jich evidují kolem 60. V poslední době se nejčastěji setkávají s řeznými a tržnými poraněními, velice často v souvislosti s alkoholem.

Na nákup nového člunu, lodního motoru a příslušenství je zapotřebí kolem 650 tisíc korun. Ve veřejné sbírce se zatím podařilo nashromáždit  necelých 75 tisíc.

 

Pavel Barák, velitel záchranného odřadu Plzeňského kraje, připomíná možnosti, kterými můžete i vy přispět do sbírky: 

“Nejprve chci všem, kteří přispěli velmi poděkovat, vážíme si každého daru.

Aktuálně je možné přispívat i formou Dárcovské SMS a to ve tvaru DMS mezera VZSPLZEN na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč a na nový člun přispějete 27 Kč, nebo lze přispívat pravidelně, každý měsíc po dobu jednoho roku  – stačí odeslat SMS ve tvaru DMS mezera ROK mezera VZSPLZEN na číslo 87 777.

Případně  lze projekt Veřejné sbírky MS VZS ČČK Plzeň-město II. podpořit zasláním libovolné částky na transparentní účet číslo 2500398931/2010 (Fio banka). Text napsaný v poznámce se zobrazí na webové stránce: https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2500398931.”

Vodní záchranáři jsou pomocnou složkou integrovaného záchranného systému a fungují na zavolání, dobrovolně a zadarmo. Mají na starost přes 18 kilometrů vodní plochy a povodí Žebráckého a Úterského potoka, kde jsou dětské letní tábory. Pomáhají také se záchranou a evakuací osob v případě povodní. Nový člun jejich práci zefektivní a usnadní, proto doufejme, že se do veřejné sbírky zapojí  více dárců a vybavení bude moci  brzy pomáhat zachraňovat lidské životy.

-red-   ilustrační foto : vzs-plzen.cz, L. Milota