vltava

Stěhování Romů do Vimperka

AKTUÁLNĚ / OVĚŘENO:

Ano, tato skutečnost je potvrzena. Do objektu bývalého hotelu Vltava, který má od majitele v pronájmu soukromý subjekt, by se podle informací redakce mělo v nejbližší době nastěhovat několik desítek Romů z Českých Budějovic.

Původní záměr podnájemce zněl: hotel Vltava – pro azylový dům pro rodiny s dětmi. Jistě, rodiny s dětmi tu v rámci komunity s největší pravděpodobností také budou…

 

Obavy obyvatel i vedení města z přistěhování desítek Romů do centra jsou na místě – skupinu předchází informace o trvalé nepřizpůsobivosti normám běžného společenského řádu, problémech o občanském soužití mimo komunitu, nárůst sociálně-patologických jevů (kriminalita ad.) atd.

 

Obyvatelé města jsou proti, aby se do města přistěhovalo takové množství Romů a apelují na vedení, aby podniklo kroky, které by tomu zabránily. Situaci nemá samotné město v tomto případě jednoduchou – objekt je v soukromém vlastnictví a samospráva nemá téměř žádné možnosti ovlivnit způsob jeho využití.

 

Ani vedení města se situací, která by měla nastat, nesouhlasí. Jak z pozice správce veřejného majetku a pořádku, tak i z pozice účastníka sociálního systému sociálně právní ochrany dětí, kde má oprávněné obavy o podmínky, ve kterých by děti měly žít. Rozhodující úlohu má v tomto případě Úřad práce, který bude rozhodovat o přiznání doplatku na bydlení, případně o přiznání jiných sociálních dávek. Systém sociálních dávek, jak z tohoto a mnoha podobných případů obsazování bývalých hotelů, ubytoven aj. pod záminkou sociálního bydlení vyplývá, je zneužíván provozovateli těchto zařízení a vlastníky objektů. A zaplatíme to my všichni.

 

Jednání jsou na samém počátku, přesto probíhají velmi intenzivně – jak uvedla místostarostka města, která informaci o stěhování Romů do Vimperku získala v pátek od asistentů prevence kriminality, kteří si ihned ve čtvrtek po nastěhování první skupiny, která má zajistit úklid objektu, šli zjistit informace do hotelu. Starosta vešel okamžitě v jednání s majitelem objektu, jsou vyvolána jednání s Úřadem práce jak v místě, tak ve spolupráci s krajem.

 

„Celá situace nás velmi znepokojuje a rozhodně nebudeme jen přihlížet. Naše možnosti jako subjektu samosprávy jsou sice velmi omezené, ale to neznamená, že je nevyužijeme a nebudeme hledat další, jak tuto situaci změnit. Dalším krokem je vyvolání jednání s majitelem objektu a nájemcem a rovněž se budeme snažit o svolání schůzky mezi starosty obcí, měst a krajskou pobočkou Úřadu práce, potažmo MPSV. Zjistili jsme si i některé informace o podobném problému v jiném městě a uděláme vše pro to, aby uvedený objekt nebyl využíván tímto způsobem. Je v zájmu města tento stav urychleně řešit a jeho současnou podobu zvrátit,“ prohlásila Ing. Jaroslava Martanová.

 

O problematiku se budeme dále zajímat. V této chvíli nelze zveřejnit žádné další konkrétní závěry, protože veškerá jednání jsou na počátku a otevřená, probíhá urychlené shromažďování podkladů, příprava řešení a jeho zajištění z pohledu právního systému.

Aktuální a ověřené informace o jejich průběhu a výsledcích najdete na našich stránkách.

 

A. Staňková