boubínský expres

U medvěda bylo veselo

Loučení s létem nemusí být vždy jen smutně nostalgickou tečkou za prázdninami, jak jsem sám mohl přesvědčit – zvlášť, když se toho ujme hospoda Pod sjezdovkou alias U mědvěda. Ta totiž ve spolupráci s obcí Kubova Huť poslední srpnový, a tedy i prázdninový den, zamávala létu zvesela a hlavně hudbou – 31. srpna 2013 uspořádala První ročník Country, Folk  Bluegrass Festivalu a přizvala k tomu řadu skvělých a hlavně nadšených muzikantů. A tak se sluncem zalitou Kubovkou v časných odpoledních hodinách rozlehly nezaměnitelné bluegrassové tóny, které jako z partesu vystřihla výborná skupina Congrass – její svižné songy probraly z víkendového klimbání každého, kdo má rytmus v těle, a venkovní terasa U medvěda se začala utěšeně plnit návštěvníky.

 

congrass písek

Congrass Písek

 

Pak jsem si dovolil svou troškou do festivalového mlýna přispět i já se svým folk a bluesovým repertoárem. Coby Šumavou okouzlený Pražák jezdím na Kubovku už řadu let, a tak jsem si mezi místními nechtěl uříznout ostudu, takže jsem dal do svého muzicírování celé srdce. A odměnou mi byl nejen aplaus i uznalé pokyvování, ale taky blažený pocit, že jsem se tak skvělé rozlučky mohl zúčastnit jako účinkující.

 

mike perry

Mike Perry

 

A po mně už následoval křehký host – jediný zahraniční – Tatiana Staňková z Ukrajiny, která však je už několik dlouhých let jednou místních obyvatel. Svými něžnými i rozvernějšími lidovkami z východu, stejně jako typickými ruskými dumkami vzala za srdce každého na terase.

 

tatjana staňková

 

Tatiana Staňková

 

Monika a Vojta přijeli také z Prahy a přivezli s sebou tklivě znějící harmoniku, kytaru, elektrické piáno a řadu písniček od Radůzy, Hany Hegerové nebo Zuzany Navarové.

 

monika a vojta praha

Monika a Vojta, Praha

 

No, a na závěr to rozbalila oblíbená a všemi očekávaná domácí kapela Boubínský Expres a ve svižném country tempu, vyhrávala až do večerních hodin, kdy už skoro nebylo vidět na struny a citelně se ochladilo.

 

boubínský expres

Boubínský expres

 

Kdo by si ale myslel, že tím festival skončil, pořádně se zmýlil. Uvnitř útulné hospůdky se pak všichni muzikanti tak nějak propojili, přidala se i řada později příchozích a jam session i bujaré veselí pokračovalo do pozdních nočních hodin. Ještě teď mi hlavou znějí všechny krásné písně a duní tóny rozjařilých kytar, basy, harmonik i mandolíny…

 

diváci

Vskutku parádní loučení… Tak kdy se U medvěda sejdeme příště?

Text a foto: Mike PERRY