mpilustr

Chtěl pít na cizí občanku

Konec srpna a začátek září byl ve Vimperku dost rušný. Nejen relativně klidnými a běžnými událostmi veřejného života, ale i těmi, kterými se zabývá městská policie.

 

Pravidelné kontroly cyklohlídky, zahrnující kontrolu veřejného prostranství a dopravní situace ve městě, v ulicích a na místech: Kaplířova, Pražská, Sadová, městský park, 1. Máje, “Fišerka”, Sušická, nákupní centrum Tesco, poliklinika, zahrádky, Hřbitovní, areál Vodník, areál Sloup + služebna, Křesánov, Cejsice, Hrabice, Pivovarská a další.

 

Nalezení psi – na konci srpna strážníci umisťovali opět několik nalezených psů do městských kotců, jednu z majitelek se podařilo najít hned, MP kontaktoval např. starosta Kubovy Huti, na volně pobíhají psy bez dozorů majitelů upozorňovali občané Vimperku.

 

Nedovolený výlep – ve Špidrově ulici zjistila hlídka při své pravidelné kontrolní činnosti plakáty polepené autobusové zastávky. Pořídila fotodokumentaci a věc/ přestupek předala správnímu orgánu k vyřízení.

 

 

Nevítaný nájemník znepříjemnil život obyvatelce Vimperka. Neznámý muž vlezl k ní do bytu a tvrdil, že tam bydlí. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o člověka, jemuž byl v roce 2008 byt odebrán. MP dále ověřila, že žena / oznamovatelka má s městem Vimperk uzavřenou řádnou nájemní smlouvu z června 2008 a samozvaného nájemníka přesvědčila k opuštění bytu.

 

V Penny chytili dalšího zloděje, který se v odpoledních hodinách 27. srpna „vybavil“ čtyřmi lahvemi Tuzemáku. Po příjezdu hlídky MP na něj čekala kromě ostudy i bloková pokuta a zboží putovalo zpět do regálu prodejny.

 

Penny market se stal také působištěm místního bezdomoce, který se rozhodl že před prodejnou bude obtěžovat zákazníky. Zaměstnanci zavolali strážníky na pomoc. Hlídka bezdomoce z místa vykázala.

 

Všímavost se vyplácí – a i když se někdy lekneme zbytečně, je v dnešní době všímavost a opatrnost na místě, zejména jedná-li se o neznámé osoby pohybující se v bytových domech a nabízející různé produkty. Tak tomu bylo i 27. srpna, kdy nájemníci z dom v ul. K. Weise oznámili na MP, že se v domě pohybuje neznámá dvojice a nabízí levnější elektřinu. Strážníci na místě dvojici opravdu zastihli a zkontrolovali. Zjistili, že v tomto případě jde o osoby pověřené, prokazující se certifikátem obchodní společnosti Comfort Energy s.r.o.

 

Napadení posádky záchranky se naštěstí nepotvrdilo – mezi výjimečné případy by se zařadi například ten z 30. srpna, kdy strážníky o pomoc požádal telefonicky operátor ZZS České Budějovice. Ten uvedl, že posádka záchranky z Vimperku měla být napadena ve večerních hodinách ve Výškovicích. Naštěstí se na místě napadení nepotvrdilo, hlídka přesto počkala, až záchranka dokončí svou práci a v pořádku opustí místo.

 

Ustlal si na ulici – pravděpodobně jako pohodlné velké lože připadala ulice Špidrova muži, který si na ní „ustlal“ a tvrdě usnul. Strážníci se vydali na místo zjistit, zda se například nejedná o občana se zdravotními komplikacemi. Nejednalo, a tak strážníci spáče probudili, zjistili jeho totožnost a pak propustili.

 

Chtěl pít na cizí občanku, ale obsluha baru ho prokoukla. 30 srpna se do bowling baru vydal neznámý mladík, který při požadování alkoholických nápojů předložil obsluze cizí občanský průkaz. Pozorná obsluha si toho všimla a zavolala MP. Mladík se zalekl, cizí občanku nechal ležet v baru a utekl. Strážníci přesto věc spředali k řešení Odboru vnitřních věcí MÚ Vimperk.

 

Nefunkční automat, sousedské hádky, neshody rodičů ohledně styku s dítětem, nález jízdního kola, odchyt a převoz zraněné, zjevně domácí šlechtěné a pravděpodobně zatoulané kočky, rušení nočního klidu, ruční vyřizování účtů… to je jen část výčtu z dalších případů, které MP řešila na přelomu srpna/září. Podrobnosti opět přineseme v dalším informačním servisu městské policie Vimperk.

 

RADARY zaznamenaly v srpnu celkem 68 přestupků překročení povolené rychlosti. Ty strážníci MP po administrativním zpracování předali k řešení příslušnému orgánu.

 

-as, pm –