Město do Sušice Romy nestěhuje

Fáma o tom, že město  chce umožnit  nastěhování desítkám Romů do Sušice, už několik dní koluje mezi lidmi.  Důrazně se proti tomu ohradil starosta města Bc Petr Mottl:

 

“Nevím, kde se podobné “zaručené” informace vzaly, ale vedení města  nepodniká a ani nepodnikalo žádné kroky k tomu, aby  do Sušice “cíleně” nastěhovalo  tuto skupinu obyvatel,” řekl jasně.

Problematikou přistěhování se většího množství sociálně slabých, mezi nimi údajně Romů a nepřizpůsobivých obyvatel, se v poslední době zabývá intenzivně město Vimperk. Vyhrocená situace gradovala na veřejném setkání představitelů města, nájemců objektu, kteří se záměrem do města přišli, a vimperské veřejnosti.

Velmi ostrá a bouřlivá diskuse vyzněla jednoznačně proti záměru  – jak ze strany vimperské veřejnosti, tak ze strany města. Jako hlavní důvody odporu zde byly zmíněny: celková bezpečnost ve městě, nedostatečné možnosti  sociální integrace  této skupiny obyvatel (nedostatek práce, nedostatek míst ve školkách, jejich nepřizpůsobivost a odmítání společenských norem, nezajištěné sociální služby s ubytováním a řádem typu “azylový dům” spojené a další.); v neposlední řadě šlo i o ‘etiku’ podnikání, které využívá slabiny v legislativě sociální politiky umožňující čerpat od státu příspěvky na bydlení pro vymezené skupiny obyvatel apod.

Informace o průběhu vimperské kauzy najdete na www.vimperk.eu .

 

-as-