Bezpečnostní agentura SG 24

Bezpečnostní agentura SG 24

 

 

 

Pult centrální ochrany s obsluhou, fyzická ostraha, ostraha nemovitostí, detektivní služby, satelitní střežení vozidel, pořadatelská služba. To je jen malý výčet služeb, které tato bezpečnostní agentura nabízí.

 

 

My jsme oslovili jednatele jediné bezpečnostní agentury ve Vimperku pana Pavla Duba a položili mu pár otázek.

 

 

Proč jste si vybral právě bezpečnostní  službu?

V prostředí bezpečnostní problematiky se pohybuji již od svých 19 let. Převážně jako policista a později jako strážník městské policie. U Policie ČR jsem působil od obvodních oddělení až po speciální jednotku. Bohužel práce policisty se postupem času měnila tak, že jsem začal dostávat dojem, že větší nebezpečí začalo hrozit více od „papírů“ v kanceláři, než na samotné ulici. Později jsem přešel k městské policii Vimperk, odkud jsem odešel koncem loňského roku. Každý chce dělat práci, která jej baví a ať už to je přebujelá administrativa nebo politika, ani jedno bezpečnostní práci na ulici většinou neprospívá. Pamatuji doby, kdy jsme měli jako policisté čas v noci lítat kolem objektů, honit pachatele a mít ten fajn pocit z dobře odvedené práce. Bylo by příjemné zažít to znovu. Proto jsem založil bezpečnostní službu. 

 

Jak by jste charakterizoval práci bezpečnostní služby?

Jsme firma jako každá jiná.  Náplní naší práce je ochrana majetku, života či zdraví klientů i některé další bezpečnostní služby.  Pracujeme na smluvním základě, kde jsou zcela jednoznačně stanoveny naše úkoly, oprávnění, povinnosti  i odměna za odvedenou práci. Při naší činnosti nejčastěji užíváme ustanovení z trestního zákoníku o nutné obraně a krajní nouzi. První nás opravňuje se bránit, jsme-li při práci napadeni, ale také se na základě tohoto můžeme připojit k obraně klienta i všech dalších zákonem chráněných zájmů. Druhé pak legalizuje odvrácení vzniklého nebezpečí. Rovněž je v zákoně uvedeno, že pachatele trestného činu může zadržet kdokoliv, pokud dodrží další povinnosti stanovené zákonem. Majetek střežíme přes elektronické zabezpečovací zařízení (EZS) s dohledem přes pult centrální ochrany a vlastním výjezdem na poplachy. Provádíme ale i preventivní namátkové kontroly objektů či areálů všeho druhu, kde EZS není. Rozsah naší práce je široký a bližší přehled je uveden na našem firemním webu www.sg24.cz . Naše práce je přizpůsobena požadavkům klienta, každý se u nás může nezávazně poptat na možnosti, které jsme v jeho prospěch schopni nabídnout.

 

Střežení objektů přes elektronické zabezpečovací systémy a pult centrální ochrany. Můžete tuto službu více čtenářům přiblížit? 

V praxi to probíhá tak, že klient již má, nebo si nechá namontovat, elektronické zabezpečovací zařízení do objektu a  to se připojí na pult centrální ochrany, přes který vyškolená obsluha na objekt dohlíží nepřetržitě 24 hodin denně.  V případě poplachu vyráží na místo výjezdová hlídka  prověřit, co bylo příčinou spuštění alarmu. Poté se postupuje dle zjištěné situace a stanovených pravidel. Objekty lze střežit  dle přání zákazníka,  jak proti vniknutí nepovolaných osob (tzv. vloupání), tak proti požáru, úniku plynu či vyplavení. Zabezpečovací zařízení lze koncipovat například tak, že v noci je střeženo jen přízemí domu s garáží, když majitel spí v podkroví. Variant podobného střežení je mnoho.

 

V jakých cenových relacích se tyto  služby pohybují?

„Lépe investovat do ochrany objektu, než později řešit škody, které žádné peníze nenahradí.“

Cenové relace střežení se většinou pohybují u rodinného domu od 500 Kč, u firmy od 1 000 Kč bez DPH za měsíc. Záleží na tom o jaký objekt se jedná,  proto nelze vyloučit pohyb ceny nahoru ani dolů.  Ve Vimperku cena za střežení obsahuje i výjezd na poplach.  Dále od Vimperku  jsou výjezdy placené zvlášť a jejich cena se odvíjí podle vzdálenosti a potřebného  času.  I v  tomto případě se opět  postupuje podle pokynů klienta stanovených ve smlouvě, kdy klienta žádáme v případě poplachu o souhlas k placenému výjezdu. Možných postupů je opět celá řada.      

 

Co jsou preventivní kontroly majetku?

Ne všechny prostory lze zajistit, nebo by jejich zajištění elektronikou bylo velmi nákladné. Ne každý chalupář chce investovat do elektronického zabezpečení kolem 15-20 tisíc a přitom rekreační objekty jsou v zimním období z hlediska kriminality dost ohrožené. V současnosti se v okolních městech opět objevují krádeže nafty z náklaďáků nebo pracovních strojů. Proto nabízíme preventivní namátkové kontroly objektů či areálů. Snahou je zamezit dlouhodobému působení pachatele na místě tak, aby nezpůsobil větší škody. Například aby nedošlo, jako nedávno v jedné chalupě, k vyřezání zabudovaného zařízení, kdy pachatel měl na tuto práci rozpětí jednoho měsíce, než majitel opět přijel.  Stejně jako ostatní práce, i tyto kontroly jsou pevně stanoveny smlouvou. Cenové relace namátkových kontrol se pohybují od několika desetikorun výše. Cena je stanovena dle požadované práce, vzdálenosti objektu i stráveného času.

 

 

 

 

Chráníte majetek i klienty. Vaše práce nese i rizika, jak se jim snažíte čelit?

Elektronické zabezpečovací prostředky se neustále vyvíjí a  jsou stále dokonalejší. Většinou s předstihem spolehlivě detekují  na co se máme připravit a jak při výjezdu postupovat. Využíváme ve službě ochranné i obranné prostředky. Sledujeme také jednotlivé „trendy“ kriminality v kraji, o kterých občas píši i na našem webu www.sg24.cz Zkušenosti  říkají, že co se objeví za kriminalitu v okolních městech, dříve nebo později zaznamenáme i zde. Stejně jako se to stalo v případě krádeží firemních hotovostí letos  v létě. Policie vydala varování  a ve Vimperku se tato vloupání objevila poté hned dvakrát. Klient by se podobné věci měl dozvědět, ale většinou nemá čas vše sledovat. Pokud má klient zájem, komunikujeme s ním, seznamujeme a doporučujeme vhodná preventivní opatření. Oboustranná výměna nezbytných informací by měla být samozřejmostí, protože i tak se dá předcházet nechtěným událostem. Dále samozřejmě spolupracujeme i sdílíme zkušenosti s jinými bezpečnostními službami tak, abychom pokud možno věděli s předstihem hrozící nebezpečí a mohli se na něj vhodně připravit. Způsoby páchání trestné činnosti se neustále zdokonalují a prevence bývá většinou o krok pozadu, protože ve své podstatě vychází většinou z poučení toho, co se již někde stalo. Je jen na nás, aby ten „krok“ byl co nejkratší a k tomu potřebujeme informace.  Nic nelze podceňovat, ani kvalitu firemního personálu, a proto se pracovníci rekrutují z řad bývalých policistů nebo dalších prověřených osob s bezpečnostní praxí.

 

Máte nějakou kuriozitu nebo zajímavou historku z vaší práce?

Tak z naší práce zrovna ne, ale majitele spolupracující bezpečnostní služby jednou v noci vzbudila neznámá paní, která jej požádala, aby zajeli zkontrolovat její chalupu, že jí tam houká elektronické zabezpečovací zařízení.  Nedokázala pochopit, že takhle to nechodí. Nejdříve bývá uzavřena písemná smlouva mezi klientem a bezpečnostní agenturou, která upravuje vše, včetně oprávnění kontrolovat majetek a vstoupit na soukromý pozemek. Vypadá to složitě, ale není,  i my se musíme chránit například před zneužitím naší služby.

 

Co byste dodal k Vaší agentuře závěrem?

Ne všechny škody jsou uhraditelné penězi  z pojištění. Mezi takové patří třeba různá firemní data až po ztrátu pocitu  bezpečí domova poté, co do něj někdo neoprávněně vnikl a nebyl odhalen. Lidé by měli svůj majetek chránit, nespoléhat na okřídlené rčení „mě se to nestane“.  Není tajemstvím, že pouhé mechanické zabezpečovací prostředky většinou již nestačí. Proto jako místní firma nabízíme v našem městě a okolí službu, která pomáhá ochranu majetku zdokonalit.

 

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se mohou lidé ve Vimperku i díky vám cítit bezpečněji.

Lenka Doubková

 

http://www.sg24.cz