Vzpomínka na oběti zla na Zhůří

svěcení

Už rok stojí na šumavském Zhůří nedaleko od pomníčku padlých amerických vojáků prostý ocelový kříž, který je základem postupně budovaného památníku věnovaného usmíření.

 

Kříž smíření bude obestavěn kamennými kvádry tak, aby ukončená stavba byla ve tvaru středověkého štítu s prázdným prostorem ve tvaru kříže uprostřed. Kříž smíření navazuje na tradici platnou u nás od středověku, kdy symbolem boje se zlem byl štít s křížem. Do kvádrů budou vloženy drobné artefakty upomínající na konkrétní místo a čas působení zla.

Prvním kvádrem, vloženým do podstavce kříže, byl kvádr s ostnatým drátem, jako upomínka na „Železnou oponu“.

detail

V sobotu 14. září se u tohoto památníku se i přes chladné počasí u tohoto památníku sešlo více než 80 lidí, aby při vzpomínkové slavnosti přidali ke kříži dalších sedm kamenů na připomenutí památky obětí zla. Do dutin v jednotlivých kamenech byly vloženy tyto artefakty:

Na paměť zničených obcí v okolí– do kamene byly vloženy drobné artefakty z míst, kde ležely jednotlivé obce.

Na paměť zavražděných v Lubském lese – do kamene byly vloženy drobné artefakty z popraviště v Lubském lese a z místa rozházení popele popravených.

Na památku Marušce Klímové, následné oběti událostí ve Zhůří – do kamene byly vloženy artefakty z jejího hrobu a místa, kde byla zraněna.

Na památku otce vězněného v komunistickém vězení. Do kamene byly vloženy kopie předmětů z „jeho“ věznic.

Na památku rodinných příslušníků, kteří zahynuli v Osvětimi. Do kamene byla vložena kopie „motáku“ vyhozeného otcem rodiny z vlaku.

Na památku otce a matky vězněných v komunistických vězeních. Do kamene byly vloženy artefakty z těchto věznic.

Na památku vyhnané rodiny a otce padlého na frontě.Do kamene byly vloženy artefakty z domu, ve kterém rodina bydlela.

Na památku otce vězněného v komunistickém vězení. Do kamene byly vloženy kopie předmětů z „jeho“ věznic.

mše

 

Součástí vzpomínky byla i mše svatá, kterou sloužil P. Vendelín Zboroň, který poté nově přiložené kameny posvětil. Poté k účastníkům promluvili ing. Kosturik, který je jedním z duchovních otců celého projektu a starosta Hartmanic pan Jukl. Účastníkům akce z Německa zprostředkovala projevy svým překladem Marie Malá.

Zhůří se tak stává jedním z míst, kam se po letech nesvobody vrací život a symbolicky se stává místem setkání a usmíření mezi národy.

lidé

mše 2

schránky

shromáždění

malá

text: doc, Vladimír Černý

foto: Vladimír Černý