Před rokem otevřeno, po roce stále novinky

1-6

První diváci před rokem…

 

Změn v Městském kulturním středisku, dnes Sušickém kulturním centru – SIRKUS p. o. bylo za poslední dva roky hodně. Ať už personálních nebo provozních. Těm provozním se věnujeme víceméně průběžně, dnes se ale chceme věnovat personálním, konkrétně výměně ředitelů. Po odvolání dlouholeté ředitelky PhDr. Ludmily Szvitkové, nastoupila na místo ředitelky MKS MgA. Jitka Doubravová. Ta byla po necelém roce svého působení ve funkci ředitelky odvolána a ve funkci ji vystřídal Ing. Karel Sedlecký.

 

Ve funkci ředitele pracuje Ing. Sedlecký více než čtvrt roku – od 1. června 2013. Zajímalo nás, jak se mu v SKC pracuje, jaké jsou současné vztahy mezi městem a příspěvkovou organizací i to, jaká je současná personální základna organizace.

 

 

Jak se vám na pozici ředitele příspěvkové organizace města pracuje?

„Velice dobře. Musím říci, že tým lidí, který v SKC pracuje, je výborný a jsou zde lidé na svém místě. Jedná o kombinaci zkušených pracovníků, které doplňuje mladé jádro. Ze spolupráce mám velkou radost.“

 

 

Jaké jsou mezi městem a SKC současné vztahy?

„Na spolupráci s městem si nemohu nijak stěžovat, vychází mi vstříc ve všech ohledech. Od rady města až po jednotlivé úředníky. Myslím, že v komunikaci rozhodně problém nenastane. Ostřejší diskuze jistě přijdou s řešením rozpočtu na rok 2014, ale těším se na to.“

 

 

S čím jste se musel vypořádat po nástupu do své funkce, co jste neočekával?

„Musel jsem se vypořádat s obrovským množstvím informací. Bylo důležité nahlédnout do každého odvětví, do každého problému a následně si určit strategii naplňování jednotlivých cílů. V současné době by se dalo říci, že vím, co je zapotřebí změnit a pracuji na uskutečnění jednotlivých vizí.“

 

 

Když to vezmeme po jednotlivých střediscích organizace, řekněte, co zásadního se v nich změnilo, co zůstalo stejné a co se po roce „vrátilo do zajetých kolejí“?

„Do budovy Sokolovny se vrátila redakce SN. V Sokolovně byly nevyužité prostory a kapacita kina neodpovídala danému provozu. Vrátila se nejen redakce, ale i předprodej. V podstatě došlo k naplnění prostor, a tak i k hospodárnému využití místa. Pro lidi je to návrat k již zaběhnutým návykům. Jednoznačné výhody jsou větší klid pro práci redaktora, možnost řešení běžných administrativních úkonů přímo v budově – například pronájem sálu.

 

V kině tím pádem mohlo dojít k novému, efektivnějšímu, rozmístění pracovišť. Hlavním důvodem byl přímý kontakt ředitele a hlavního ekonoma s účetní a administrativní pracovnicí. A další kancelář byla naplněna dramaturgem a PR pracovnicí. Tato optimalizace by měla usnadnit práci všem zaměstnancům a docílit tak zlepšení komunikace na všech úrovních.

 

Knihovna je dlouhodobě středisko, které pracuje bez jakýchkoliv problémů a dále vyvíjí různé iniciativy pro její zlepšení. S vedením i jednotlivými zaměstnanci jsem nadmíru spokojen.

 

Sušické noviny se vrátily téměř zpět do “starých kolejí” – pro proběhnuvším korektním VŘ jejich výrobu bude zajišťovat opět tiskárna Typos Klatovy, redakce se přestěhovala zpět na původní místo do Sokolovny, jak už bylo řečeno. Sušické noviny mají nového redaktora, který se stále zabíhá a učí se. Situace je ještě o to složitější, že došlo ke stěhování, dále za jeho krátkou praxi došlo k výměně tiskárny, dokonce se přešlo i k jiné technologii. Měl jsem velké obavy, aby to dobře dopadlo, ale zatím pan redaktor všechno zvládá tak, jak má.

 

Galerie funguje velice dobře. Zatím máme dramaturgický plán do konce roku a nabídek je opravdu velké množství. Bude velice obtížné poskládat dramaturgii tak, abychom naplnili požadavky místních umělců a současně udrželi dlouhodobý dramaturgický plán.

 

Kavárna je navržená jako doplňková činnost a i já ji tak beru. Měla by sloužit pouze jako přidaná hodnota ke kulturním akcím. V současné době dělám vše proto, aby kavárna byla pronajata třetí osobě, tedy profesionálovi, který se postará o její chod od ‘A do Z’.

 

A proč bylo ke změnám přistoupeno? Změny vyplynuly z načerpaných informací a problémů, které bylo vidět na první pohled.”

 

 

Jaká je současná kmenová personální základna SKC?

 

“To asi nejlépe vyjádří schématická organizační struktura”:

organizace.jpg

 

S kolika externisty a v jakých oblastech středisko spolupracuje?

“SKC spolupracuje s velkým počtem externistů. Jedná se o různá poradenství v oblastech daní, účetnictví, právních záležitostí, ale i provozu budov. Co se týče propagace spolupracuje s několika grafiky.”

 

Pokoušíte se na kulturní scéně proniknout do nových žánrů a formátů. Myslíte si, že v Sušici, kde populace prokazatelně stárne a migrace mladých lidí za prací (i bydlením) do větších měst roste, bude možné vychovat publikum akceptující třeba i experimentální hudební a kulturní performance? Nebo budete takové pořady brát spíše jako oživení dramaturgického plánu s tím, že počítáte s vymezenou skupinou diváka?

 

„Takové pořady budou brány jako oživení dramaturgického plánu.“

 

 

Na co byste pozval veřejnost?

„Rád bych pozval veřejnost na oslavu ročních narozenin kina, která se bude konat 27. září, kdy při této příležitosti vystoupí hudební kapela Bengas. Celý narozeninový program je týdenní a doufám, že si každý divák najde svůj film a nejen film, ale třeba maraton. A v sobotu 28. září proběhne předpremiéra filmu Ládi Plecitého – Poslední odměna. Všichni jste srdečně zváni.“

 

 

Děkuji za rozhovor i za pozvání na oslavu a přeji hodně úspěchů ve vaší práci.

Andrea Staňková

 

detsky divak

Příjemné moderní prostředí oceňují i ti nejmenší, kterým se v kině pohodlně  a zvesela štěbetá. Na pohádky i divadla sem chodí sušické děti rády.

 

Program oslav kina najdete v článku ZDE, nebo na stránkách SIRKUSu.