Král Kaitersbergu není lidový pochod

Horský běh Král Kaitersbergu (Da Kine vom Kaitersberg) není žádnou procházkou růžovým sadem. To můžě potvrdit 207 účastníků letošního prvního mezinárodního ročníku.  Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším účastníkem byl 58 let a všichni do závodu šli s chutí!

Více o zajímavé sportovní akci Olga Melkusová z odboru  školství, památkové péče a cestovního ruchu MÚ Sušice, která se spolu s místostarostkou Ing. Věrou Marešovou a závodníkem Bc. Janem Marešem, akce v Bad  Kötztingu zúčastnila:

“Závod se konal v polovině září v našem partnerském městě Bad Kötzting, které je stejně jako Sušice členem partnerství Douzelage. Závodníci reprezentující jednotlivá města Douzelagebyli ušetřeni startovného. Za Douzelage Sušice jako závodník reprezentoval Douzelage Sušice Jan Mareš.

Závod začínal na náměstí Jahnplatz (390 m n. m.) a cíl byl na vrcholu hory Kaitersberg – Kreuzfelsen (999 m n. m.). Závodní trať byla dlouhá 7,58 km a její převýšení 609 m. Trasa vedla 300 m po asfaltu, dále lučními, lesními a horskými stezkami. Nejobtížnější část celé trasy byla na konci, kde si snad všichni závodníci sáhli na dno svých sil. Museli se prodírat skalními soutěskami a překonávat nástrahy skalních masivů.

Na trase čekaly závodníky nejrůznější infotabule, které udávaly nejen jaká je vzdálenost do cíle a jaké převýšení závodníky ještě čeká, ale pokřikovaly na ně i různá “motivující hesla”:  „Tady je start, tam je cíl a mezitím musíš běžet!“; „Toto není lidový pochod, zaplatil sis za běhání!“; „Člověk nemusí být šílenec, aby sem doběhl. Ale nesmírně pomáhá, když je!“; „Bolest pomíjí, hrdost zůstává!“; „Také ten, kdo běží poslední, jde s dobrým příkladem vpřed!“; „Až sem to byl dětský narozeninový den. Teď jde do tuhého!“; „Pocení je, když svaly pláčou!“; „Kdyby byl horský běh jednoduchý, nazýval by se fotbal!“ a jiné.

Do závodu přihlásilo celkem 207 účastníků všech věkových kategorií, mužů i žen. Nestaršímu přihlášenému závodníkovi bylo 75 let, nejmladšímu 17 let. Závodníci byli rozděleni do kategorií podle věku. Vítězem a také králem Kaitersbergu se stal Korbinian Schönberger, který doběhl s časem neuvěřitelných 35 min 7s. Královnou Kaitersbergu se stala Barbara Stich s časem 45 min 13 s. Reprezentant Douzelage Sušice Bc. J. Mareš se umístil ve své kategorii na pěkném osmém místě s časem 46 min 13 s.

2. ročník závodu se bude konat v příštím roce 14. září.  Pokud se najdou zájemci, kteří budou chtít Douzelage Sušice reprezentovat v příštím roce, budou vítáni. Podrobnosti o závodu  najdete na  jeho  webových stránkách. “

cilrovinkakaitersberg

Cílová rovinka …. (foto O. Melkusová)

 

úvodní foto Kaitersbergu J. Sika www.lezec.cz